Mark Rutte (Den Haag, 1967) is sinds 2010 minister-president van Nederland.

Rutte komt uit een groot gezin uit Den Haag, waar politiek centraal stond in discussies aan de keukentafel. Hij groeide op met de polarisatie tussen Wiegel en Den Uyl, en koos daarin de kant van de VVD. Als zestienjarige meldt Rutte zich bij de JOVD, de liberale jongerenclub waarvan hij van 1988 tot 1991 landelijk voorzitter was. Hij studeerde geschiedenis in Leiden, nadat hij kortstondig een carrière als concertpianist overwoog. Zijn doctoraalscriptie ging over de patriotten aan het eind van de 18e eeuw in Haarlem.

In de jaren negentig werkte Rutte voor Unilever op de afdeling personeelszaken. Hij was in die tijd ook lid van het hoofdbestuur van de VVD. Daarmee stopte hij in 1997, waarna hij een aantal jaren ‘snurkend lid’ van de partij was. In 2002 werd Rutte door Gerrit Zalm gevraagd om als staatssecretaris van Sociale Zaken toe te treden tot de kabinetsploeg van Balkenende I, het kabinet waarvan behalve VVD en CDA ook de Lijst Pim Fortuyn deel uitmaakte. Dit kabinet klapte al snel, maar Rutte stroomde door naar het volgende kabinet-Balkenende. In 2004 kreeg hij als staatssecretaris de portefeuille Onderwijs.

Vanaf 2006 is Rutte politiek leider van de VVD. Dat ging niet zonder slag of stoot, hij moest daarvoor afrekenen met concurrente Rita Verdonk. In 2010 werd de VVD onder leiding van Rutte voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. Rutte ging regeren met het CDA, met gedoogsteun van de PVV. Zijn eerste kabinet hield het zo’n anderhalf jaar uit, totdat het Catshuisoverleg mislukte. In 2012 werd Rutte met de VVD wederom de grootste partij, en hij regeert sindsdien met de PvdA in Rutte II.

Rutte: “Ik ben een trouwe kijker van Zomergasten. De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een ogenschijnlijk simpel fragment een bijzonder verhaal schuilgaat. Ik hoop dat mijn avond bij Zomergasten voor de kijkers ook een paar van zulke momenten oplevert. Ongelooflijk spannend en ik kijk ernaar uit.”

Mark Rutte schuift op zondag 4 september aan bij Thomas. Benieuwd naar de andere Zomergasten? Elke dag deze week onthullen we een nieuwe gast op onze Facebookpagina.