Bij reportages, interviews, sketches en documentaires van de VPRO krijgt de vluchteling een gezicht. Abstracte wetgeving vertaald naar persoonlijke verhalen. Een selectie.

munitie voor een afgewogen mening

Vluchtelingen wel of niet met open armen aan onze grens ontvangen? En: moet Nederland een aanval op Syrië steunen? Of: waar ligt nu de kern van het probleem? Bij de vpro laten we betrokkenen, experts en ooggetuigen horen.
Luister, kijk, lees en slijp je mening.
 

keerpunt

De foto van het Syrische jongetje Aylan zorgde uiteindelijk voor een omslag in het denken van miljoenen Europeanen. Eenzaam aangespoeld aan het Turkse strand werpt de foto van zijn levenloze lijfje vooral vragen op. Waarom zien we dit? Waarom doet de fotograaf niets? Waarom doen wij niets? Maarten Westerveen spreekt met fotograaf Henk Wildschut, zelf net terug van een vluchtelingenreportage.
Nooit meer Slapen 2 september 2015 (11min)

de oplossing

Een slaapzak die ook meteen als tent fungeert, en je kledingkamer verhuren aan een vluchteling. Zomaar wat slimme oplossingen van gewone burgers. Op 18 oktober zond VPRO Tegenlicht de aflevering 'Gimme shelter’ uit, met nieuwe ideeën en oplossingen voor de toenemende vluchtelingenstroom. Deel jouw plan met ons: via #gimmeshelter of mail tegenlicht@vpro.nl. ► Meer over de aflevering Gimme Shelter en de persoonlijke initiatieven.

Een nieuw land voor alle vluchtelingen. De Amerikaanse vastgoedhandelaar Jason Buzi is al begonnen met het inzamelen van geld voor dit ambitieuze project. Maar hoe serieus moeten we dit plan voor een nieuwe natie nemen? Journalist Abdou Bouzerda belde met Jason Buzi.
►Bureau Buitenland, 26 augustus 2015 (3min)

de jonge vluchteling

Wist je dat er nog nooit zoveel kinderen (tot 18 jaar) op de vlucht zijn? Een kleine greep uit de vluchtverhalen over en door jonge mensen, gemaakt voor de vpro.

Bekende schrijvers zamelen geld in om boeken voor vluchtelingenkinderen te kopen. Beter lezen betekent sneller inburgeren. De VPRO Gids bezocht de basisschool De Barte in Drachten.

humor en de helpende hand

Het is een serieus mondiaal probleem, maar een beetje ontspannen mag ook wel tussen de zware verhalen door. Toch? Komt ie: Natuurlijk is het goed bedoeld, de grote groep mensen die zich als vrijwilliger aanmelden om asielzoekers te helpen. Zo ook, de drie dames in Jiskefet. Ze hebben het beste voor met de Senegalese asielzoeker, maar ze krijgen ruzie als besloten moet worden bij wie hij mag logeren en wie zijn torso mag op meten.
Jiskefet, 9min

Een vluchteling opnemen in je huis is niet een nieuw idee. Meneer Oosting, organisatie-adviseur en fervent VVD'er deed het al in 1989. 'Het is gezellig, alsof een verloren zoon thuis komt. En wat is het probleem? Ik betaal alles voor hem. Hij is mijn gast', aldus Oosting. Wat verandert er soms weinig in een kwart eeuw.
► Vanaf ongeveer 10'00 min. Fragment uit: Van Kooten en De Bie (1989)

 

documentair

de foto (2003)

Eerder gebeurd: een foto van een drenkeling die de wereld in de greep hield. Roel van Broekhoven ging op zoek naar het verhaal achter het schrijnende tafereel van deze foto. Wie is de man, waarom stak hij over? Lees voor het kijken de inleiding op deze docu van de maker, Roel van Broekhoven. Bekijk hier het tweede deel.
De Foto (tweeluik) Tegenlicht (50min, 2003)

het veiligheidscomplex (2014)

Een digitaal hekwerk van ‘slimme grenzen’ moet Europa beveiligen tegen illegale migratie. Een omvangrijk en duur project waarvan de praktische uitvoerbaarheid valt te betwijfelen. Toch wordt het ingevoerd. Liefst zo snel mogelijk. Met onder meer een interactieve grafiek over Europese grensovergangen en een kaart met migratiestromen.
Het veiligheidscomplex, Tegenlicht (2014)

en toen wilden we zelf weg!

de eerste migranten in nederland

Hier heel oud beeld, uit de jaren vijftig, van het PolygoonJournaal. Zoek de overeenkomsten en verschillen: vluchtelingentrein, Rode Kruis, Hongaren, terwille van de vrijheid, enkele volledige gezinnen, jaarbeurshallen, sfeer van grote hartelijkheid, warme dranken, dankbaarheid, gedragen door sympathie van het hele Nederlandse volk.

Grote kans dat in je familie ook een tante of oom rond de jaren vijftig naar Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland of Amerika vertrokken. Op zoek naar werk en een beter leven, zo kort na de Tweede Wereldoorlog. Of jouw familie ook avontuurlijk bloed heeft (want zo werd dat toen gezien), check je eenvoudig in een speciaal migratie museum in Antwerpen. VPRO-gids redacteur Maarten van Bracht ging er al eens kijken.