wat is trees?

Trees is onderzoeksjournalistiek nieuwe stijl, waarin journalisten voor en vooral met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Via de Trees app kun je meerdere onderzoekssporen volgen, de reportages van Trees beluisteren, maar ook meedenken, meedoen en meepraten.


Trees is een innovatief, journalistiek project van VPRO en Human. Trees neemt je mee in haar onderzoek. Gedurende aan aantal weken onderzoeken zij een onderwerp dat jou bezighoudt. Daarbij kiezen ze allemaal een ander onderzoeksspoor om dat onderwerp vanuit verschillende invalshoeken uit te vlooien. Via korte reportages houden ze je op de hoogte van hun bevindingen, maar vragen ze ook om jouw input.
 

trees zoekt tester

Op dit moment is Trees volop in ontwikkeling, worden de eerste onderzoeken opgestart en de app getest. Wil je meedoen aan de test, nu al de eerste updates van de makers beluisteren en ze je ongezouten mening geven? Kom maar op en meld je aan.

Vanaf februari kun je de Trees-app als publieke beta op je telefoon zetten. Publieke wat? Publieke beta wil zeggen dat de app gewoon werkt, maar dat we (met hulp van jullie, de gebruikers) nog bezig zijn om 'm beter te maken en klaar te stomen voor de grootsche lancering in maart 2018.

En zelfs dan is het nog niet klaar, want we nemen jullie niet alleen mee op onderzoek naar de grote en kleine vragen die jullie bezighouden... we willen ook graag horen wat jullie van de reportages en de app vinden en vewachten. Wat jullie missen gaan wij maken. Misschien. Wil je een Trees- account, direct tegen Trees praten of met alerts nog dichter op het onderzoek zitten, laat het ons weten.

meld je aan als tester

hoe volg ik trees?

Trees is overal, dus je kunt Trees ook overal tegenkomen. Op Facebook, Instagram, Twitter, in iTunes en Stitcher als podcast, en ja... natuurlijk ook deze website. Maar de meest intieme relatie met Trees heb je via de speciale Trees -app. Via de app kun je de verslaggevers op de voet volgen, hun laatste reportages direct beluisteren en zien welke onderwerpen binnenkort worden aangepakt. 

Wanneer Trees echt van start is kun je behalve luisteren zelf actief bijdragen aan lopende onderzoeken. In het begin zal dat nog vooral zijn door te reageren op de vragen en verhalen van de verslaggevers, maar gaandeweg maken we 'tools' beschikbaar die je bijdragen vergroten en vergemakkelijken. Denk aan het inspreken van audioberichten, delen van documenten, live- events... we zullen zien.
 

wie is trees

Volkan Duvan

Opgegroeid in Arnhem, waar het gras altijd groener is. Verplaatst naar Amsterdam, omdat de wereld niet alleen uit gras bestaat. De voorliefde voor podcast bloeit omdat het niet zo vreet aan het geheugen van je telefoon.

Type journalist: filosoof, verhalenverteller
Favoriete podcast: Toendra
Guilty pleasure: de nieuwste bussen uit Turkije volgen 

Meike van Roosmalen

In een Brabants dorpje, onder de rook van Nijmegen, vind je mij in mijn zelf verbouwde huis. Ik ben 28 jaar en leg dagelijks heel wat kilometers af tussen huis en werk en dat heeft een flinke podcastverslaving veroorzaakt.

Type journalist: waakhond
Favoriete podcast: In The Dark
Guilty pleasure: Tussen Kunst & Kitch

Tessa de Vries

Geboren en getogen in Groningen, maar inmiddels neergestreken in Utrecht. Ik studeerde religiestudies en antropologie, woonde een tijdje in Cairo en heb sindsdien een voorliefde voor deze miljoenenstad.

Type journalist: onderzoeker
Favoriete podcast: Invisibilia en Bob
Guilty pleasure: dierenfilmpjes

en de rest van de redactie