Vrije Geluiden staat voor muziekavontuur. Met muziek van over de hele wereld van jazz, improvisatie, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek.

Vrije Geluiden is iedere zaterdag- en zondagavond om 23.00 uur te horen op NPO Klassiek.
Zondagochtend 10.30 uur zie je Vrije Geluiden Sessies op NPO 2 Extra.
En er komen steeds meer Vrije Geluiden podcasts! Daarnaast kun je hier alle oude radio- en tv-uitzendingen vinden.

Nieuwe serie Vrije Geluiden Sessies op NPO 2 Extra

Een fonkelnieuwe serie sessie-opnamen van Vrije Geluiden! Te zien en te horen op NPO 2 Extra, elke zondagochtend. Maar ook op deze website natuurlijk (scroll een stukje naar beneden, je ziet het vanzelf) en > op YouTube. Laatste aanwinsten: een viertal schitterende opnamen gemaakt tijdens het Transition Festival in TivoliVredenburg in Utrecht. Doomcannon bijvoorbeeld, de Londense toetsenist, componist, producer en multi-instrumentalist Dominic Canning, die geïnspireerd wordt door de wereldwijde Black Lives Matter-beweging. En e uit Gent afkomstige krautjazzband Dishwasher_ die moeiteloos muziek vanuit het Midden-Oosten en de Balkan combineert met elektronische elementen, hiphop, jazz en rock.

De Componistenkamer, nieuwe reeks

In de podcast De Componistenkamer gaat Melchior Huurdeman op bezoek in de werkkamer van een componist. Hoe ziet zo'n kamer er uit? Wat is er nodig om de inspiratie op gang te brengen? Staat er een piano of zijn er andere muziekinstrumenten? Wordt er gewerkt met potlood en papier, of staat er een computer? Biedt de kamer weids uitzicht? Of zijn er kleinoden te vinden die de muse vertegenwoordigen?

In deze nieuwe reeks praat Melchior met Daan Manneke, Jan-Peter de Graaff, Matthijs Kieboom, Roderik de Man, Rokus de Groot en Rozalie Hirs. Muziek van elk van deze componisten is ook te horen in Vrije Geluiden op NPO Klassiek, op zes zondagavonden in april en mei.

Latin Impact - podcastserie met Nina Jurna

In de tiendelige podcastserie Latin impact gaat Nina Jurna op zoek naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Hoe klinkt het leven op dat continent door in de bossanova of latin jazz, cumbia, reggaeton of salsa en in muziek uit Suriname, Curaçao, of Mexico? Elke aflevering ontleedt Nina, samen met een gast, een nummer uit een van de muziekstijlen en landen en plaatst het in de maatschappelijke en sociaalhistorische context. Vanaf 4 februari!

De achtergrond van het lied kan bijvoorbeeld gaan over de belangrijke rol van vrouwen, de connectie tussen muziek en de strijd om rechtvaardigheid. Muziek als uitlaatklep en toevlucht in het dagelijks leven, of als symbool van een maatschappelijke, culturele en politieke strijd.

luister nu onze podcasts

Latin Impact

Nina Jurna: songs van Zuid-Amerika

De componistenkamer

in de werkkamer van een toondichter

Improvisatie!

50 jaar BIM, 500 jaar improvisatie

nieuwe filmmuziek

nieuwe scores en soundtracks

Bach. En nu? 24preludia

2x24 hedendaagse pianopreludes

November Music

interviews vóór, tijdens en ná het festival

Vrije Geluiden NPO Klassiek

Elke zaterdag & zondag op de radio

Willem Pijper

over de roemruchte componist Willem Pijper

nooit van gehoord?!

ten onrechte vergeten of verguisd

Harmoniehof

Unieke driedelige podcast

Vrije Geluiden Sessies

Vrije Geluiden Sessies zijn sessies waarin artiesten uit binnen- en buitenland in een ongewone setting hun muziek ten gehore brengen.
De Sessies vind je hieronder en op de website van NPO Klassiek.
En elke zondagochtend zie je een Vrije Geluiden Sessie om 10:30 uur op NPO2 EXTRA. 
Ziggo: 222 | KPN: 88 | Telfort: 88 | XS4ALL: 88 | T-Mobile: 381 meer >

Vrije Geluiden op YouTube

Het YouTube-kanaal van Vrije Geluiden is hét YouTube-kanaal voor muziekliefhebbers. Van klassieke muziek tot jazz en wereldmuziek, iedere week verschijnen er op dit kanaal nieuwe nummers van verrassende, inspirerende en talentvolle artiesten.

→ Bezoek ook ons tweede kanaal, met bonusmateriaal en extra interviews

nieuwsbrief: blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Vrije Geluiden-nieuwsbrief en krijg elke editie een aantal niet te missen tips om op de hoogte te blijven van de muzikale voorhoede uit de Nederlandse soul-, jazz-, global- en klassieke muziekwereld. Elke maand, zo in jouw mailbox!