VPRO Vrije Geluiden staat voor muziekavontuur. Met muziek van over de hele wereld van jazz, improvisatie, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek.

Vrije Geluiden is iedere zaterdag- en zondagavond om 23.00 uur te horen op NPO Radio 4.
Zondagochtend 10.30 uur zie je Vrije Geluiden Sessies op NPO 2 Extra. Daarnaast kun je hier alle oude radio- en tv-uitzendingen vinden.

binnenkort bij Vrije Geluiden

Dirk de Wachter duidt Dido

luister alle afleveringen

De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter trok vóór corona volle zalen met zijn boodschap dat we ook ons óngeluk mogen koesteren. In de driedelige podcastserie Dido van VPRO Vrije Geluiden en Noorderkerkconcerten duidt De Wachter de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell. Dat verhaal gaat ook over de vergissing die 'streven naar geluk als levensdoel' is.

Regisseur Robin Coops maakte samen met Noorderkerkconcerten een moderne uitvoering van Dido and Aeneas. Podcastmaker Ruben Pest transformeerde de opera tot de driedelige podcastserie Dido.

Indiase klassieke muziek op Radio 4

In drie uitzendingen van Vrije Geluiden (zaterdag 3 april, zaterdag 10 april en zaterdag 1 mei) vertelt musicus en zanger Prewien Pandohi-Mishre over de Indiase klassieke muziek. In Vrije Geluiden op NPO Radio 4, 23.00 uur.

De eerste uitzending gaat over de Indiase vocale traditie Dhrupad. Ilyas Nadjafi is een perzische zanger met een uiteenlopend repertoire. In de tweede uitzending komt de percussie aan bod. De tabla staat aan de basis van ritmische tradities binnen de Indiase muziek. Tarang Poddar is een tablaspeler uit India. De derde uitzending zoomt in op een van de instrumenten binnen de Indiase klassieke muziek: de slide-guitar. Hamid Rezani is van oorsprong Iraans, en heeft zich in Nederland toegelegd op dit instrument en op de indiase muziek.

binnenkort in Vrije Geluiden Sessies

In de Vrije Geluiden Sessies (elke zondagochtend 10.30 op NPO 2 Extra) verwachten we binnenkort:

- zondag 18 april: Altsaxofonist Paul van Kemenade samen met Budha Building in De Cultuur Haven Veghel. In deze industriële omgeving legt elektronicakunstenaar Hans Timmermans een prachtige loper uit voor improvisator Van Kemenade.

- zondag 25 april: zangeres, componist, trombonist, pianist en dirigent Nani Noam Vazana met gitarist Pericles Makris en slagwerker Christian Palmieri. In het Eye Filmmuseum in Amsterdam zingt Nani Noam Vazana een aantal nieuwe nummers.

nieuwsbrief: blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Vrije Geluiden-nieuwsbrief en krijg elke editie een aantal niet te missen tips om op de hoogte te blijven van de muzikale voorhoede uit de Nederlandse soul-, jazz-, global- en klassieke muziekwereld. Elke maand, zo in jouw mailbox!

luister nu onze podcasts

nieuwe filmmuziek op 4

Elke donderdag een nieuwe aflevering

vrije geluiden op 4

Elke zaterdag & zondag

dido

Luister nu alle afleveringen

vrije geluiden sessies

Vrije Geluiden Sessies zijn sessies waarin artiesten uit binnen- en buitenland in een ongewone setting hun muziek ten gehore brengen.
De Sessies vind je hieronder en op de website van NPO Radio 4.
En elke zondagochtend zie je een Vrije Geluiden Sessie om 10:30 uur op NPO2 EXTRA. 
Ziggo: 222 | KPN: 88 | Telfort: 88 | XS4ALL: 88 | T-Mobile: 381 meer >

vrije geluiden op youtube

Het YouTube-kanaal van Vrije Geluiden is hét YouTube-kanaal voor muziekliefhebbers. Van klassieke muziek tot jazz en wereldmuziek, iedere week verschijnen er op dit kanaal nieuwe nummers van verrassende, inspirerende en talentvolle artiesten.

→ Bezoek ook ons tweede kanaal, met bonusmateriaal en extra interviews

Dido en de noodlottigheid van het bestaan

Nieuwe Filmmuziek op 4 meer