VPRO Vrije Geluiden staat voor muziekavontuur. Met muziek van over de hele wereld van jazz, improvisatie, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek.

Vrije Geluiden is iedere zaterdag- en zondagavond om 23.00 uur te horen op NPO Radio 4.
Zondagochtend 10.30 uur zie je Vrije Geluiden Sessies op NPO 2 Extra.
En er komen steeds meer Vrije Geluiden podcasts! Daarnaast kun je hier alle oude radio- en tv-uitzendingen vinden.

tip van de week: Elisabeth Jacquet de la Guerre

Elisabeth Jacquet de la Guerre, de muze van Lodewijk XIV

In de podcastserie Nooit van Gehoord?! belichten Rae Milford en Andrea van Pol ten onrechte vergeten of genegeerde componistes. Zoals bijvoorbeeld Elisabeth Jacquet de la Guerre (1665-1729), die al rond haar twaalfde werd aangesteld als hofcomponist van Lodewijk XIV, en die onder veel meer een ballet componeerde voor de Zonnekoning. Thea Derks schreef > een uitvoerig artikel over deze bijzondere vrouw Elisabeth Jacquet de la Guerre.

luister nu onze podcasts

nieuwe filmmuziek op 4

Elke donderdag een nieuwe aflevering

vrije geluiden op 4

Elke zaterdag & zondag

nooit van gehoord?!

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

Harmoniehof

Unieke driedelige podcast

De componistenkamer

elke week een nieuwe aflevering

November Music

interviews vóór, tijdens en ná het festival

Vrije Geluiden op YouTube

Het YouTube-kanaal van Vrije Geluiden is hét YouTube-kanaal voor muziekliefhebbers. Van klassieke muziek tot jazz en wereldmuziek, iedere week verschijnen er op dit kanaal nieuwe nummers van verrassende, inspirerende en talentvolle artiesten.

→ Bezoek ook ons tweede kanaal, met bonusmateriaal en extra interviews

Nieuwe Filmmuziek op 4 meer

Dido en de noodlottigheid van het bestaan

Eva's Drone Palace

Drone-muziek is een genre dat de laatste decennia sterk gegroeid is. Steeds meer artiesten, bands, componisten gebruiken een vorm van ‘drones’. Komt bij dat de technische mogelijkheden voor drones met de komst van elektronica natuurlijk ook veel groter zijn dan in het verleden. Wat is een drone? Eigenlijk niets anders dan een aanhoudende toon, of een constant doorklinkend geluid op basis waarvan een muziekstuk gemaakt wordt. Je komt het veel tegen in de volksmuziek (denk aan de doedelzak of de draailier), maar ook in bijvoorbeeld muziek uit het Midden- en Verre Oosten.

In de popmuziek wordt best vaak gebruikgemaakt van delay-apparatuur, waarmee een bedje, of een opeenstapeling, van klanken kan worden gemaakt. Een vroeg voorbeeld is het nummer Tomorrow never knows van The Beatles, maar ook Venus in furs van de Velvet Underground is een voorbeeld uit de jaren ’60. Recenter zijn de producties van Brian Eno (denk aan U2), verschillende bands in de sfeer van de elektronica, in de post-rock en in allerlei vormen van meer experimentele muziek. Soms aanschurend tegen hard-rock of noise wat de klank betreft, soms eerder in de sfeer van lieflijke ambient.

Producer Eva van Meerten, die bij de VPRO zowel voor Vrije Geluiden als voor 3voor12 werkte, leverde naast haar zakelijke en organisatorische talent ook vaak waardevolle input op het gebied van onder meer drone-muziek (en de meest uiteenlopende andere muzieksoorten). Bij haar afscheid van de VPRO stelden we deze Spotify-speellijst samen met de meest uiteenlopende voorbeelden van drones - zodat we haar afscheid van de VPRO minstens een etmaal van gepaste muziek kunnen voorzien, en de bezoeker van deze website op het spoor kunnen zetten van nog meer hypnotiserende Vrije Geluiden!

Dank je wel Eva, het ga je goed en zeker tot ziens bij een concert of festival!

nieuwsbrief: blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Vrije Geluiden-nieuwsbrief en krijg elke editie een aantal niet te missen tips om op de hoogte te blijven van de muzikale voorhoede uit de Nederlandse soul-, jazz-, global- en klassieke muziekwereld. Elke maand, zo in jouw mailbox!