Vrije Geluiden 24/11/13

Special: Kleine Zaal Concertgebouw

vrije geluiden televisie

uitzending zondag 24 november 10.30 uur ned1 herhaling zaterdag 30 november 9.00 uur ned1

Dit jaar bestaat het Concertgebouw 125 jaar en dat is uitgebreid gevierd. Maar vooral de Grote Zaal stond in de schijnwerpers. Dus leek het ons een goed idee om een Vrije Geluiden op te nemen in de Kleine Zaal. Een eerbetoon aan dit ‘lieve lokaal’ . En we doen dat met een aantal musici die aan de Kleine Zaal dierbare herinneringen hebben.

Miranda van Kralingen

Zangeres en artistiek leider van Opera Zuid, Miranda van Kralingen, praat over haar enerverende masterclass met sopraan Elisabeth Schwarzkopf in 1987 en eert de zaal met een Frans kinderliedje.

Ronald Brautigam

Ronald Brautigam wilde voor deze gelegenheid een deel uit Kreisleriana spelen van Robert Schumann en hij ontmoet Elly Zwarts voormalig Hoofd Artistieke zaken en hartstochtelijk pleitbezorger van de Kleine Zaal.

Quirine Viersen

Quirine Viersen werd op dit podium als jong meisje nog de hemel in geprezen door cellist Yo-Yo Ma, ze leerde over Bach en “the beat”. Ze speelt Bach en een bijzonder stukje van Benjamin Britten, een componist die in een ver verleden zelf veelvuldig optrad in de Kleine Zaal.

Van Baerle Trio

En omdat het Concertgebouw zo belangrijk is als springplank voor jong talent speelt het Van Baerle Trio een gedeelte uit het tweede piano trio van Brahms. Zij winnen prijs na prijs en nemen er vandaag nog één in ontvangst.