Vrije Geluiden 1/12/13

Igor Levit, Mostar Sevdah Reunion & Omer Klein

vrije geluiden televisie

Uitzending zondag 1 december 10.30 uur ned1 Herhaling zaterdag 7 december 9.00 uur Ned1

Igor Levit bracht de late sonates van Beethoven uit op cd. In Vrije Geluiden het laatste deel van sonate 31 opus 110. De Bosnische folkgroep Mostar Sevdah Reunion speelt werk van hun nieuwe album. En jazzpianist Omer Klein vermengt improvisatie knap met pakkende melodieën.

Igor Levit

De 26-jarige pianist Igor Levit speelt de late sonates van Beethoven als een volwassene. Vijf jaar lang werkte hij als een bezetene aan de emotioneel en fysiek veeleisende stukken.
En nog iedere dag ontdekt hij dingen die een ander licht op de composities van Beethoven werpen. Levit vertelt in geuren en kleuren wat hem een paar weken geleden nog overkwam en speelt daarna het laatste deel van de sonate opus 110.
 

Mostar Sevdah Reunion

Tijdens de Balkanoorlog organiseert een oorlogsradio in Mostar een aantal concerten bij kaarslicht, waarbij verschillende muzikanten bijeen komen om Sevdah – traditionele Bosnische muziek – te spelen. Na de oorlog blijft deze groep muzikanten samen als Mostar Sevdah Reunion.

De groep was eerder bij Vrije Geluiden, toen met de fenomenale zangeres Ljiljana Buttler. The Mother of Gypsy Soul vluchtte eerder naar Duitsland en besloot daar om niet meer te zingen. Totdat ze in contact werd gebracht met Mostar Sevdah Reunion. Ze speelden samen tot de dood van de zangeres in 2010 en maakten twee albums. Nu is de groep terug met een nieuw album Tales From A Forgotten City.

Omer Klein

Omer Klein groeide op in Israël, maar verhuisde naar Verenigde Staten.. op zoek naar de jazz. En die vond hij. Sindsdien bracht de pianist vijf albums uit.

Klein had altijd al een grote liefde voor liedjes, zoals bijvoorbeeld The Beatles die maakten. Herkenbare melodieën in combinatie met vrije improvisatie zijn dan ook het handelsmerk van de pianist geworden. Klein geeft een prachtige demonstratie van zijn dualistische stijl aan de hand van de compositie Fear of Heights. Zonder zijn vertrouwde trio heeft Omer alle vrijheid om te improviseren, toch vindt hij altijd weer zijn weg terug naar dit herkenbare en zelfs aanstekelijke thema. Aankomende zondag is Omer Klein ook te zien in de North Sea Jazz Club.

Kijk naar