Vrije Geluiden 8/12/13

Ramón & Orlando Valle, Winteravonden aan de Amstel & René Jacobs

vrije geluiden televisie

Uitzending zondag 8 december 10.30 uur Ned1

Pianist Ramón Valle en fluitist Orlando Valle groeiden samen op. De Cubaanse neven spelen sinds dertig jaar weer met elkaar en werken aan een album. Grote namen uit de Russische kamermuziek komen van 12 tot 15 december samen in de Hermitage in Amsterdam tijdens Winteravonden aan de Amstel. En: Melchior zocht dirigent René Jacobs op in Wenen om hem een Edison in de categorie ‘De Opera’ te overhandigen.

Ramón & Orlando Valle

Dertig jaar geleden speelden ze voor het laatst samen, de virtuoze neven uit Cuba: pianist Ramón en fluitist Orlando Valle. Afzonderlijk van elkaar maakten ze naam in de wereld van de latin jazz. Nu werken ze samen aan een album.
Pianist Ramón Valle woont al vijftien jaar in Amsterdam en bracht vorig jaar een album uit over zijn herinneringen aan Nederland genaamd Flashes from Holland. In Vrije Geluiden geeft hij een muzikale illustratie van zijn herinneringen aan Cuba. Hier spreekt meteen de kracht van deze muzikanten: als geen ander vertellen ze met hun muziek een verhaal zonder ook maar een woord te gebruiken.
 

Winteravonden aan de Amstel

De Russische, maar in Nederland woonachtige sopraan Anna Azernikova organiseert de eerste editie van het kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage in Amsterdam. Ze brengt grote namen samen uit de wereld van de Russische kamermuziek.
Het festival is geïnspireerd op de Decemberavonden in het Poesjkin-museum in Moskou. Pianist Svjatoslav Richter, die in 1981 deze concertavonden initieerde, was er van overtuigd dat een museum één van mooiste plekken is om kamermuziek te beluisteren doordat er synergie ontstaat tussen de verschillende kunstvormen. Anne Azernikova bezocht als kind de Decemberavonden jaarlijks met haar ouders en hoopt iets van die sfeer mee te kunnen nemen naar Amsterdam. 

Zondag is ze te gast samen met pianiste Basinia Shulman. De twee vriendinnen studeerden samen aan het Conservatorium in Moskou. Ze praten over hun herinneringen aan de Decemberavonden, luisteren naar een compositie van Prokofjev uitgevoerd door Richter en spelen werk van Tsjaikovski, Skrjabin en Rachmaninov. Het Utrecht Conservatory Strings speelt een wals van Tsjaikovski onder leiding van dirigent Mikhail Zemtsov. 

René Jacobs

Melchior reisde af naar Wenen en zocht René Jacobs op. De dirigent won in september een Edison in de categorie 'De Opera' voor Mozart’s La Finta Giardiniera met het Freiburger Barockorchester. In “het Hollywood van de klassieke muziek” vertelt Jacobs over hoe de stad hem inspireert en natuurlijk over zijn interpretatie van deze vroege opera van Mozart.