Vrije Geluiden 14/12/13

Muziekvan.nu, Temko, Nederlands Jazz Archief, BRUUT! & Trio Wanderer

Vrije Geluiden televisie

uitzending zaterdag 14 december 10.30 uur ned1 herhaling zaterdag 21 december 9.00 uur ned1

De "mixed minimal chamber metal" van Temko en muziekvan.nu: een platform voor moderne muziek. Verder aandacht voor de tweede benefietavond van het Nederlands Jazz Archief met aansluitend 'superjazz' van de groep BRUUT!. Het Franse Trio Wanderer speelt composities van Beethoven en Arensky.

Muziekvan.nu

Muziekvan.nu is een platform voor liefhebbers van 20e en 21e eeuwse muziek. Melchior praat met Marianne de Feijter, directeur van de site, over anderhalf jaar muziekvan.nu en het belang van dit moderne muziekplatform.. zowel voor de luisteraar als voor de muzikant. 

Temko

Voor ensembles zoals Temko is muziekvan.nu een belangrijke site, niet alleen omdat ze in een vroeg stadium gerecenseerd worden maar ook om andere musici te leren kennen. Er wordt naast de al langer schrijvende critici ook ruimte geboden aan jongere journalisten. De site maakt nieuwsgierig.
Aart Strootman speelt in verschillende ensembles, hij laveert tussen geïmproviseerde muziek in minimal Music en hij is oprichter van Temko, een ensemble waarmee hij op zoek gaat naar de kern van de minimal Music in de meest uiteenlopende genres, zoals bijv heavy metal en jazz. Strootman: "Ik vind Minimal Music eigenlijk heel transparant, als je het goed uitvoert heb je binnen de korste keren door waar het uit bestaat alleen is het zo bijzonder geconstrueerd dat het hele boeiende muziek wordt en het nooit gaat vervelen. Het is als origami, iets prachtigs dat gecreëerd is door een aantal hele eenvoudige handeling.”
 

BRUUT!

BRUUT! is een jong Nederlands jazzkwartet dat vunzige en intense jazz wil maken. Het tweede album Fire is net verschenen en de agenda’s van de vier jongemannen staan bomvol. Zo spelen ze dit weekend bij Vrije Geluiden en hebben ze zondagavond nog een optreden in Venlo. 

Nederlands Jazz Archief

Als ze dat niet hadden, dan had BRUUT! ongetwijfeld op het benefietconcert van het Nederlands Jazz Archief in het Bimhuis in Amsterdam gespeeld op zondag 15 december. Want Maarten Hogenhuis, saxofonist van BRUUT!, bekommert zich net als het Jazz Archief om de jazztraditie in Nederland. Frank Jochemsen is bestuurslid van het Jazz Archief en neemt een paar hoogtepunten uit de collectie mee. 

Trio Wanderer

Al 26 jaar zitten ze in een driehoekje en varen nauwelijks nog op oogcontact. Trio Wanderer is een top trio; drie musici met het hart op de goede plaats en volgens sommigen bezitten zij ook het vermogen tot rechtstreekse overdracht van gedachten en gevoelens zonder gebruik te maken van taal of technische hulpmiddelen. Kortom; ze worden gestuurd door een zesde zintuig.
Op hun nieuwe cd maken ze een prachtige combinatie van twee Russische componisten Tsjaikovski en Arensky. Bij ons het ontroerende Elegie uit het pianotrio van Anton Arensky (1861-1906).
De leergierige pianist van het trio Vincent Coq beluisterde een wasrol met een pianospelende Arensky en concludeerde dat Arensky op een bijna afstandelijke manier zijn eigen romantische muziek speelde. Ook een leerling van Arensky, Sergei Rachmaninov had daar trouwens een handje van. Sentimentele, hoog romantische muziek dient men niet extra te injecteren met tranenopwekkende middelen.
Trio Wanderer op reis door Nederland en doet natuurlijk ook Vrije Geluiden aan…