Amsterdams Andalusisch Orkest

muziek uit Al-Andalus, het Arabisch imperium dat zich van de 8e tot de 15e eeuw uitstrekte over het hele Iberisch schiereiland en noordelijk Afrika.

In RASA, Utrecht, 27 mei 2016

  • Holland Festival 2016

    Op 24 juni 2016 speelde het Amsterdams Andalusisch Orkest samen met het Gnawa Oulad Sidi Ensemble uit Marokko, in het kader van het Holland Festival 2016. Een bijzonder project, alleen al omdat de Arabo-Andalusische muziek echte hofmuziek is (bewaard in het noorden van Marokko), terwijl de gnawa voortkomt uit het slavenverleden van de Afrikanen in Marokko, en nu voortleeft als een vorm van volksmuziek in het zuiden van Marokko.

    De laatste avond van het Holland Festival 2016 werd gevierd met een Lila-ritueel. Opzwepende gnawa-ritmes vullen het bovenste gedeelte van het Concertgebouw in Amsterdam. In negen uur worden geesten en heiligen aangeroepen door het Gnawa Oulad Sidi Ensemble o.l.v. Mehdi El Nassouli. Hieronder een impressie van de nacht van 25 op 26 juni die duurde van 16.00 tot 1.00 uur, incl. een interview met zangeres en auteur Samira Dainan.