Animal Collective

Uit Baltimore (USA) komt deze experimentele popgroep waarop vaak het label 'freak folk' wordt geplakt - maar dat is te beperkt voor de per album wisselende stijl en idee├źn van het Animal Collective. Op het meest recente album, Painting With, zijn bijdragen van John Cale en Colin Stetson te vinden.

Animal Collective @ Rewire 2016

Animal Collective, een experimentele band uit Baltimore waarvan de muziek vaak omschreven wordt als freakfolk, kwam begin februari met hun tiende plaat. Painting With, de titel van deze nieuwe plaat, vond ik tegen de verwachting in wat tegenvallen. Bizarre muziek, op het kinderachtige af. Des te nieuwsgieriger was ik naar deze show.

Animal Collective speelt in de Grote zaal van het Paard van Troje. Een kwartier voor aanvang hebben zich al wat fans verzameld voor het podium. Animal Collective krijgt anderhalf uur om te spelen, wat redelijk lang is voor op een festival. Zodra het begint loopt het langzaam vol en ook de balkons werden steeds meer gevuld.

Zoals bij elk live optreden van Animal Collective is er veel aandacht besteed aan het decor. Een Picasso-achtig schilderij waar ze zelf deel van uitmaken. Drie mannen achter elektronica en een drummer.  Ondanks de Kraftwerk-achtige setting verveelt het niet om naar te kijken. Animal Collective en het publiek moesten wel wat op gang komen. Hoewel ze veel van de laatste plaat hebben gespeeld viel dit concert me dus helemaal niet tegen, integendeel. Door dit live optreden begreep ik dan ook steeds meer van Painting With. Het klopte, het pakte mij, en als ik zo om mij heen keek, ook het publiek.  Al maken ze het het publiek niet altijd even gemakkelijk. Ze kiezen voor experimentele uitstapjes, maar het publiek lijkt het allemaal goed te vinden. Af en toe scheppen ze verwarring maar telkens klopte het dan toch weer. Met een zeer goed gevoel loop ik na afloop de zaal uit en ben ik dan ook heel blij dat ze anderhalf uur hebben gespeeld.

Gezien: Rewire, Den Haag, 2 april 2016. EvM

Animal Collective @ Rewire 2016