Black Flower

Belgische Ethio-jazzband

Het Brusselse ensemble Black Flower bracht recent een tweede CD uit: Artifacts. Dezelfde lekker klinkende Ethio-jazz, maar met een steeds meer naar het spirituele neigende ondertoon. De groove blijft, maar de ruimte voor psychedelica, folklore en experiment groeit. Saxofonist en fluitist Nathan Daems heeft zijn instrumentenverzameling uitgebreid met de ney (de Perzische fluit), de washint (de Ethiopische fluit) en de kaval (een Balkan-fluit). Inspiratie vond Daems tijdens een reis naar Griekenland waar hij zich ging bekwamen in het bespelen van de ney.

De Ancienne Belgique in Brussel presenteerde in december 2017 The New Wave of Belgian Jazz, met optredens van onder meer Black Flower (naast De Beren Gieren, BRZZVLL en TaxiWars). Black Flower wordt in haar thuisland gezien als een opmerkelijk internationaal klinkend project. Grootste inspiratiebron is zonder meer de Ethiopische jazz van Mulatu Astatke en de Afrobeat van de Nigeriaanse Fela Kuti. Met als bezetting Nathan Daems (alto- & bariton sax), Jon Birdsong (cornet, alto horn, percussie), Wouter Haest (keys), Simon Segers (drums), en Filip Vandebril (bas) werd een fraaie radio-opname gemaakt.

De titel van de CD, Artifacts, verwijst naar de eeuwenoude voorwerpen en gereedschappen die aan de basis liggen van het ontstaan van de menselijke cultuur. Daems volgde ooit een jazzopleiding , maar zijn specialisatie ligt bij Oriëntaalse muziekstijlen, muziek uit het Midden-Oosten, en Indiase muziek. Om zich die muziek eigen te maken heeft Daems een eigen aanpak toegepast: hij luistert een jaar lang naar dezelfde vijf platen, dag en nacht, zet de muziek ook aan als hij slaapt. Op die manier dringen de kleinste nuances door tot het onderbewuste - een mentale training waarbij je de muziek tot in de kleinste onderdelen beleeft. Het integreren van die invloeden in de eigen muziek van Black Flower wordt op die manier geen kunstgreep maar voelt als een volkomen natuurlijk proces.  

Over het geestverruimend avontuur dat Nathan Daems had in Griekenland verhaalt hij (in het Engels) op de website van Black Flower.