Cory Henry "The Revival"

Cory Henry "The Revival"

Soulvolle funkjazz op de Hammond

27 en 28 mei 2017: Snarky Puppy in de Soul & Jazz Lijst

Cory Henry van de hypervette en überhippe band Snarky Puppy hadden we al een tijdje hoog zitten. Maar nu moet hij de eer van de vrije muziek hooghouden (samen met Miles Davis en John Coltrane hoor!) in de Radio 2 Soul & Jazz Lijst, die dit weekend op NPO Soul & Jazz wordt uitgezonden. Daar geen Vrije Geluiden dus deze zaterdagavond. Wel prettige en meestal vederlichte nummers die het super doen bij de barbecue. Als je nog op tijd bent om te stemmen.... Ah nee, we geven geen stemadvies. Kies gewoon wat je zelf leuk vindt ;-)

Cory Henry is vergroeid met zijn toetsen

Het is wel een bakbeest zo'n Hammond B3, een brullend vibrerend beest dat getemd moet worden. Cory Henry uit Brooklyn, New York, bekend van Snarky Puppy kan dat als geen ander. Op YouTube staat een filmpje waarin hij als 4-jarig jochie de Hammond bespeeld in een kerk, want jawel, hij komt uit een gospelnest. Dat kun je trouwens ook goed horen aan zijn soulvolle stem, die funky genoeg is om niet in halleluya's uit te barsten. Samen met energieke drummer Taron Lockett (Funk Apostels) vormt hij het duo 'The Revival'. Het repertoire met eigen werk, covers en citaten beslaat gospel, funkjazz, fusionfunk en meer van dat. Maar even terugkomend op dat orgel, die mimiek van Henry als hij het beest laat sidderen en schreeuwen, is ongeëvenaard.

De sfeer zit er bij het publiek er goed in. Ze klappen al meteen mee, opgezweept door de gospel-vibe. Henry communiceert graag met het publiek en van het momentje publieksparticipatie maakt hij wel een heel bijzondere. Twee helften van de zaal laat hij net iets anders zingen. Het is misschien een beetje teveel van het goede maar het is nooit echt corny. Jammer dat special guest Carlos Malta er een beetje bekaaid van afkomt. Maar in dit type muziek kan deze Braziliaanse fluitist en improvisator niet echt zijn free-spirit-ei kwijt. Ook Steven, de percussionist van Koffie mocht even aanschuiven. Het leek er op dat Henry, die waarschijnlijk wel de hele nacht kan doorspelen, ze bijna was vergeten.

Gezien: Apollo 15 mei 2016 Music Meeting
CC