Cory Henry

soulvolle funkjazz op de Hammond

Cory Henry maakte al een tijdje indruk als een van de stertoetsenisten van de hypervette en überhippe band Snarky Puppy, maar blijkt óók een formidabel frontman. Henry is een waar natuurtalent: als peuter speelde hij al verdienstelijk op het Hammondorgel en sindsdien is hij er niet op achteruit gegaan. Solo's van de toetsenist zijn spektakels en aan het hoofd van zijn projecten The Funk Apostles en Revival kanaliseert hij zowel zijn opvoeding in de gospelkerk als de legacies van Prince, Sly Stone en Otis Redding.

Cory Henry is vergroeid met zijn toetsen (verslag Music Meeting '16)

Het is wel een bakbeest zo'n Hammond B3, een brullend vibrerend beest dat getemd moet worden. Cory Henry uit Brooklyn, New York, bekend van Snarky Puppy kan dat als geen ander. Op YouTube staat een filmpje waarin hij als 4-jarig jochie de Hammond bespeeld in een kerk, want jawel, hij komt uit een gospelnest. Dat kun je trouwens ook goed horen aan zijn soulvolle stem, die funky genoeg is om niet in halleluya's uit te barsten. Samen met energieke drummer Taron Lockett (Funk Apostels) vormt hij het duo 'The Revival'. Het repertoire met eigen werk, covers en citaten beslaat gospel, funkjazz, fusionfunk en meer van dat. Maar even terugkomend op dat orgel, die mimiek van Henry als hij het beest laat sidderen en schreeuwen, is ongeëvenaard.

De sfeer zit er bij het publiek er goed in. Ze klappen al meteen mee, opgezweept door de gospel-vibe. Henry communiceert graag met het publiek en van het momentje publieksparticipatie maakt hij wel een heel bijzondere. Twee helften van de zaal laat hij net iets anders zingen. Het is misschien een beetje teveel van het goede maar het is nooit echt corny. Jammer dat special guest Carlos Malta er een beetje bekaaid van afkomt. Maar in dit type muziek kan deze Braziliaanse fluitist en improvisator niet echt zijn free-spirit-ei kwijt. Ook Steven, de percussionist van Koffie mocht even aanschuiven. Het leek er op dat Henry, die waarschijnlijk wel de hele nacht kan doorspelen, ze bijna was vergeten.

Gezien: Apollo 15 mei 2016 Music Meeting
CC