Daymé Arocena

spiritueel, aards en krachtig

De muziek van Daymé Arocena is een combinatie van spirituele roots, neo-soul en jazz. BBC radiomaker Gilles Peterson was helemaal ondersteboven van haar krachtige stem en heeft haar opgenomen in de stal van Brownswood Recordings. Inmiddels is het album Cubafonía op dat label uitgebracht, zie de bespreking ervan hieronder. Daymé Arocena wil de wereld opnieuw kennis laten maken met de Cubaanse muziek. Al die ritmes waar je weleens van gehoord hebt, chachacha, mambo enz. die zijn geboren in Cuba. En de rumba is niet een ritme maar een entiteit. Door er zelf connecties mee te maken met de ritmes uit bijv. New Orleans laat Daymé zien dat de tijd niet gestold is: er gebeurt op muzikaal gebied namelijk ontzettend veel op het communistische eiland.

In de zomer van 2016 had ze een eenmalig optreden in Nederland op Festival Mundial. VPRO Vrije Geluiden sprak met haar over haar Santería-achtergrond, het componeren, haar koordirigentschap en het leven op Cuba, haar thuisland.

CD Cubafonía (Brownswood Recordings) - Daymé Arocena
Uit Cuba komt zangeres Daymé Arocena, een groot talent van 24 dat nu met haar tweede album komt. Cubafonía is een plaat die de muzikale rijkdom van Cuba over wil brengen. Veel santeria dus, maar ook jazz, rumba, bigband-achtige arrangementen, West-Afrikaanse ritmes en soul. Arocena is protegee van de Britse dj en producer Gilles Peterson die haar albums op zijn label uitbrengt. Afgelopen zomer ontpopte de Cubaanse zich op Festival Mundial in Tilburg als een waar podiumbeest. Live klinkt ze net iets beter dan op de plaat, want keurig geproduceerd met net te weinig schurende randjes, maar gelukkig komt ze naar Nederland. Op 6 en 7 april te zien in Amsterdam en Rotterdam, en op zondag 2 april bij Vrije Geluiden op NPO 1. MvH