Grootmeester van de ud, de Arabische peervormige luit, Driss El Maloumi. Hij speelde met zijn trio in RASA, Utrecht. Live opname van 6 maart 2016.

Als er iemand is die de Arabische ud (peervormige luit) van binnen naar buiten en van achter naar voren kent, is dat Driss El Maloumi. Deze virtuoze musicus komt uit Agadir, Marokko. Hij heeft het podium gedeeld met onder meer Jordi Savall, Debashish Bhattacharya en Montserrat Figueras. Ook maakt hij deel uit van 3MA met Ballaké Sissoko uit Mali en Rajery uit Madagaskar. Nadat hij de hele wereld is overgegaan met deze fantastische musici, vond Driss het tijd worden om terug te keren naar zijn geboortegrond, waar hij zijn culturele erfgoed verwerkt met alle invloeden en vakmanschap die hij heeft opgedaan. Samen met twee percussionisten - (zijn broer) Saïd El Maloumi op daf, zarb en cajon, en Lahoucine Baqir op daf en darbouka - gaf hij een intiem optreden dat bijna als een choreografie aandoet. Sierlijk, stijlvol en ontzettend speels!

6 maart 2016 RASA Utrecht
audio: Marc Broer
video: RASA

Hieronder: eerder trad El Maloumi al eens op met het 3MA-project in Vrije Geluiden.

Driss El Maloumi komt uit Agadir, Marokko. Na jarenlang overal ter wereld concerten te hebben gegeven keerde hij terug naar zijn geboorteland om de invloeden die hij opdeed te verwerken in zijn versie van het cultureel erfgoed van zijn vaderland. 'Makan', 'Thuis', heet het album waarop het resultaat te horen is - een betoverende mix van Arabische, Afrikaanse, westerse klanken. Intiem, subtiel, speels en sfeervol in een fraai samenspel tussen ud en twee percussionisten: zijn broer Saïd El Maloumi op daf, zarb en cajon, en Lahoucine Baqir op daf en darbouka. 

El Maloumi is zich bewust van de traditie die hem gevormd heeft, en hij houdt ook echt van die traditie, van de kracht en eerbiedwaardigheid ervan. Maar hij verlaat die traditie ook om zichzelf te kunnen uitdrukken. Daarom die confrontatie met de Iraanse zarb, of met slagwerkinstrumenten van Madagascar.