Musici uit o.a. Suriname, Frankrijk, België, Ethiopië en Nederland, onder leiding van de Eindhovense saxofonist Edward Capel. Een bonte verzameling die op eigen wijze Ethiopische en West-Afrikaanse muziek vermengt met geïmproviseerde jazz.

Festival Mundial in Tilburg vond dit jaar niet alleen plaats in de Spoorzone, ook jazzpodium Paradox opende zijn deuren voor het festivalpubliek. Speciaal voor Mundial moest Paradox worden omgetoverd in een Ethiopische jazzclub. Beter gezegd: Paradox zou een eerbetoon brengen aan dé jazzclub van Ethiopië: de Jazzamba Lounge. Deze legendarische jazzclub in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba brandde begin vorig jaar volledig af.
Omdat ik vorig jaar in Ethiopië ben geweest en daar ook verschillende muziekclubs bezocht, was ik uiteraard erg benieuwd hoe Paradox de vertaling naar de Jazzamba Lounge zou maken. En om eerlijk te zijn: er was niet veel Ethiopisch aan, en wie verwacht had in een plotseling Afrikaanse club binnen te komen zal wellicht teleurgesteld geweest zijn: Paradox was en bleef gewoon Paradox.

Op het affiche stond voor zondagmiddag Eddy & the Ethiopians. Een bandnaam die suggereert dat we met een Ethiopische band te maken hebben, maar dat is toch niet helemáál het geval. Bandleider Eddy, oftewel Edward Capel, speelt met musici die niet alleen uit Ethiopië, maar ook uit Suriname, Frankrijk, België en Nederland komen. De band mixt Ethiopische met West-Afrikaanse muziek en jazz. Dat doen ze met enorm veel energie en overtuiging. Edward neemt zijn band mee in zijn enthousiasme en dat brengen ze dan ook helemaal over naar het publiek.
De show wordt zo energiek en dansbaar en op sommige momenten voel ik me toch teruggebracht naar Ethiopië. Dat is zeker het geval als de masenqo (een één-snarig strijkinstrument) van stal gehaald wordt en een dampend stuk van Mulatu Astatke gespeeld wordt. Gedanst wordt er niet - daarvoor blijft Paradox toch te veel Paradox: een sfeervolle club waar je eerder komt om lekker te luisteren dan om te dansen.

EvM