Graindelavoix

Aad van Nieuwkerk ,

de ongepolijste schoonheid van een bijzonder Antwerps zanggezelschap

Uit Antwerpen komt het multidisciplinaire gezelschap Graindelavoix onder leiding van antropoloog en etnomusicoloog Björn Schmelzer. De zangers van Graindelavoix komen uit verschillende tradities - verschillen die je kunt horen, die niet worden weggepolijst maar juist benut worden voor een rijkere samenklank van verschillende stemmen. Graindelavoix werkt ook regelmatig mee aan multimediale projecten, films, theatervoorstellingen en klankinstallaties. Hun nieuwste CD Portrait of the Artist as a Starved Dog is gewijd aan het werk van de oorspronkelijk Vlaamse componist Cipriano de Rore.

Klik hier voor meer info en concerten.

In de late Renaissance was Cipriano een van de belangrijkste componisten van Italië. Hij was met zijn meerstemmige liederen, madrigalen, een voorbeeld voor de veel beroemder geworden Claudio Monteverdi. De zeer emotioneel geladen vocale werken van De Rore lenen zich uitstekend voor de zoektocht naar de essentie achter de noten zoals Graindelavoix die onderneemt.

Met zijn benadering beoogt Schmelzer veel dieper in de muziek door te dringen dan gewoon is in de muziekpraktijk: hij benadert de middeleeuwen als een ‘geheel van constant op en neer golvende onderlagen en tegenstromen die in onze lichamen voortleven’.

Naast artistiek leider Björn Schmelzer zijn in Graindelavoix te horen: Anne-Kathryn Olsen, Razek François Bitar, Albert Riera, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Lluis Coll i Trulls (cornetto) en Floris De Rycker (renaissancegitaar en ceterone).

Onder de titel 'Een Hongerkunstenaar' zijn er in Museum Vleeshuis in Antwerpen vier avonden rond Cipriano de Rore, natuurlijk met Björn Schmelzer, veel luistervoorbeelden, kunsthistorische context en uitvoeringspraktijk. Op 22 en 29 november en 6 en 13 december.

Graindelavoix