Jennifer Walshe

De avontuurlijke Ierse componiste Jennifer Walshe staat bekend om haar grensverleggende muziekperformances waarin ze onverwachte dwarsverbanden slaat tussen allerlei kunstdisciplines.

Wervelwindjes van neurotisch gefluister, ijzingwekkend gekrijs, kristallijne zang: als performer beschikt Jennifer Walshe over vocale expressiemogelijkheden van een Berberian-achtige breedte. Ook als componist is de geboren Ierse niet voor één gat te vangen, zo bleek tijdens November Music 2016. Voor het wereldberoemde Arditti Quartet maakte Walshe een transmediaal werk dat zich ontvouwt op het grensgebied van kamermuziek, performance, theather, video en tekstcollage.
Everything is important is een doelbewust verwarrend informatiebombardement, waarin alles met alles samenhangt zonder dat zich uit het geheel een vastomlijnde betekenis laat destilleren. In overeenstemming met het gefragmenteerde en tegenstrijdige wereldbeeld dat ons vandaag de dag wordt voorgeschoteld door nieuwe media en internet creëert Walshe een rijkgeschakeerd mozaïek dat een waaier aan onverenigbare interpretaties uitlokt. Liefdesverklaring aan de aarde, lofzang op de mens, dystopische beschouwing op technologie, essay over gender-kwesties en geopolitiek. Everything is important is het allemaal in één en heeft na de Amerikaanse presidentsverkiezingen een akelig actuele lading gekregen.
Joep Christenhusz

Opname van een concert tijdens November Music 2016, op zaterdag 12 november 2016 in De Toonzaal in Den Bosch. Het Arditti Quartet en de Ierse componiste Jennifer Walshe. Everything is important (2015/2016) is een liefdesverklaring aan het leven op aarde, waar alles met alles samenhangt. Walshe schreef de compositie speciaal voor Arditti Quartet in opdracht van diverse internationale festivals waaronder November Music.

‘Zonder een wereld, is er geen natuur. Zonder een wereld, is er geen leven’, citeert de componiste filosoof Timothy Morton als inleiding bij haar compositie. Walshe staat bekend om haar grensverleggende muziekperformances waarin ze onverwachte dwarsverbanden slaat tussen allerlei kunstdisciplines.

Irvine Arditti - viool
Ashot Sarkissjan - viool
Ralf Ehlers - altviool
Lucas Fels - cello
Jennifer Walshe - vocalen
 
In samenwerking met HCMF (ENG) en Internationale Ferienkurse fur Neue Musik Darmstadt (D).