LABtrio

Aad van Nieuwkerk ,

Gentse grotestadsjazz die avontuurlijk flirt met elektronica, hiphop en underground

Het LABtrio - drummer Lander Gyselinck, bassiste Anneleen Boehme en pianist Bram de Looze - verwijst in zijn naam niet alleen naar de initialen van de leden, maar toch vooral naar het onderzoekend, experimenterend, vogelvrije en aan alle hokjes ontsnappende van de muziek die de drie Gentenaren maken. Het is jazz, dat mag je wel zeggen, maar een eigen bewerking van een fuga van Bach staat ook op de setlist, en er wordt vrolijk afgewisseld tussen hiphop-achtige ritmes en lome soundscape-achtige passages.

Na hun optreden tijdens Amersfoort Jazz op 25 mei 2018 gaf het trio een ontspannen interview. Dat interview is integraal te beluisteren via de player hiernaast. Je kunt het interview ook downloaden via deze link, om het als podcast te beluisteren op bijvoorbeeld je telefoon of laptop. In beeld een korte impressie. 

Hieronder de opnamen uit onze televisie-uitzending van vorig jaar, èn de opname van de allereerste aflevering van Vrije Geluiden Live, toen het LABtrio met veel succes optrad in TivoliVredenburg. 

‘We kennen elkaar al van de kleuterschool’, grapte Anneleen tijdens het optreden op de eerste Vrije Geluiden LIVE-avond in Utrecht. De werkelijkheid is maar een klein tikje anders: al tien jaar is het LABtrio bijeen, en naar zij zelf zeggen gaat dat goed juist omdat de drie zulke verschillende persoonlijheden zijn. Het trio is ‘een soort eco-systeem dat blijft draaien. We hebben nu bij wijze van spreken maar een halve knipoog nodig van een ander om te weten wat hij bedoelt en om te weten waar hij naar toe wil. Dat kan eigenlijk alleen maar als je al zo lang samenspeelt dat je bij wijze van spreken met de ogen dicht kan spelen en elkaar toch zeer goed aanvoelt.’

Het intrinsieke contrast in de titel van de nieuwe CD, Nature City, klopt goed met de tegenstelling die je hoort tussen de strakke, nauwkeurig uitgevoerde composities die worden afgewisseld met momenten van organisch gespeelde vrije improvisatie. De term die valt is urban jazz. Grotestadsjazz, die niet (of in elk geval niet alleen) draait om groove of swing, maar die ook open staat voor de regenboog aan invloeden die een grote stad biedt: klassiek, hiphop, elektronische muziek, wat dan ook. Dat levert, bedoeld of onbedoeld, een mix van stijlen op. Past in geen vakje, maar wel bij Vrije Geluiden!