Logan Richardson

Op het nieuwe album Shift speelt de uiterst inventieve en creatieve saxofonist Logan Richardson met onder anderen de wereldberoemde gitarist Pat Metheny. Een plaat met melodieuze stukken, die je op onverwachte momenten op het verkeerde been zetten - of is dat juist het goeie been?

Live @ Transition 2016

De Amerikaanse saxofonist Logan Richardson (1980) groeide op in Kansas City en woont tegenwoordig in New York en Parijs. Dit jaar verscheen zijn nieuwste album Shift, zijn eerste plaat op label Blue Note. Hij was al sporadisch in Nederland te zien geweest, maar een bekende bij het grote publiek is hij nog niet.

Vandaag is gitarist Pat Metheny, die op de plaat een grote rol speelde, niet aanwezig. Richardson speelt met een kwintet dat zich Shift laat noemen. De set bestaat uit twee lange stukken, waar verschillende losse stukken aaneen worden gelijmd. De sound varieert in geluid en dynamiek: dan weer ijl en etherisch, dan weer fris en energiek. 

Mooi is het dat Logan Richardson op sax en gitarist Manu Codjia steevast met elkaar in duet zijn. Soms spelen ze min of meer dezelfde melodielijnen, maar net zo vaak gaan ze haaks tegen elkaar in. Ook de rest van de band is van hoog niveau, waarbij Enzo Carniel opvalt met zijn romige pianosound.

Het publiek laat zich overdonderen: mensen zijn muisstil, knikken met hun hoofden en glimlachen met de muziek mee. Richardson zoekt weinig contact met de zaal, maar de set is warm en afwisselend genoeg om geboeid te blijven. Vlak voor afloop bedankt Richardson het publiek voor diens goede intentions. Een prima optreden, die getalenteerde Logan Richardson gaan we vast vaker zien.

Gezien: Logan Richardson & Shift, Transition, TivoliVredenburg, Utrecht, 26 maart 2016. MvH

Mind Free / Creeper / Alone / Imagine / Slow / In your next life

Logan Richardson (altsax), Manu Codjia (gitaar), Enzo Carniel (piano), Joachim Govin (bas), Jeff Ballard (drums)