Mayke Nas

Componist des Vaderlands

Componist des Vaderlands Mayke Nas (zie voor een kennismaking het interview hieronder) roept via Facebook op om op De Staat van Louis Andriessen te stemmen voor de Hart-en-Ziel Lijst van NPO Radio 4. 'Een van onze grootste meesterwerken van de afgelopen 50 jaar,' noemt Mayke het werk van Andriessen, en 'het is de héle tijd hoogspanning... een zeldzaam brok dynamiek... weinig stukken die zó bijna oerkracht hebben.' Hieronder de uitvoeringen van Het Nederlands Blazers Ensemble en het Schönberg Ensemble.

Mayke Nas is benoemd tot de nieuwe Componist des Vaderlands. De onafhankelijke jury, aangesteld door initiatiefnemer Buma en onder leiding van oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur en oud-politica Winnie Sorgdrager, heeft haar unaniem gekozen vanwege onder meer haar visie op het vak, humor en concrete ideeën. Mayke neemt het stokje over van Willem Jeths. 

Met de uitverkiezing is Mayke Nas twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek van nu. “Er zijn in ons land de afgelopen twintig jaar zulke prachtige werken geschreven. Die ga ik in de schijnwerpers zetten.” Ook zal ze van zich laten horen met werken die aansluiten bij actualiteiten.