Misha Mengelberg (1935-2017)

Vandaag, op vrijdag 3 maart 2017, overleed componist, ICP-oprichter, pianist en Fluxus-kunstenaar Misha Mengelberg. De absolute godfather van de Nederlandse vrije muziek in de tweede helft van de 20e eeuw.

Misha Mengelberg gold als een van de belangrijkste hedendaagse componisten in Nederland. Hij combineert ideeën van Fluxus en free jazz met elementen uit de geïmproviseerde muziek en de klassieke muziek.

Als improviserend pianist heeft Mengelberg gespeeld met vele nationale (Willem Breuker, Han Bennink, Ruud Jacobs en Piet Noordijk) en internationale grootheden, onder wie Eric Dolphy, Anthony Braxton, Sunny Murray, Peter Brötzmann, Steve Lacy, Roswell Rudd, Derek Bailey, Evan Parker, en Joey Baron.

Hij heeft vele lp's en cd's op zijn naam staan, meestal onder het eigen label van het Instant Composers Pool Orkest. Mengelberg heeft ook composities voor anderen geschreven, waarin hij meestal enige ruimte voor vrije improvisatie overlaat. Hij heeft meegewerkt aan uitvoeringen van muziektheater, samen met onder meer Wim T. Schippers, waarbinnen humor en absurdisme een grote rol speelden.

(Bron: Wikipedia)

over de opera Koeien van Misha Mengelberg