Monoták

collectie zoekt de grenzen op van muziek en performance

Time of Transition

Monoták maakte samen met schrijver Bert Kommerij het muzikale hoorspel Time of Transition. Terwijl er luid en duidelijk aan de poorten van Europa wordt geklopt, zingt en spreekt ‘binnen’ een zwangere vrouw haar ongeboren kind toe. Globale visies en ideologische kreten worden met een intiem en verstild verhaal verbonden. Welke geluiden borrelen er binnen in het lichaam en welke klanken worden er buiten uitgestoten? Voor dit live hoorspel interviewde Bert Kommerij de zwangere componist en Monoták-lid Anat Spiegel. De titel verwijst naar een tekst die Pakhuis de Zwijger publiceerde in het kader van het Nederlands EU voorzitterschap.

Time of Transition werd opgevoerd als live hoorspel in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam op 17 juni 2016 en in Worm, Rotterdam op 24 november 2016. Met Anat Spiegel: tekst/stem. En Monoták-leden: Paul Glazier, Thomas Myrmel en Florian de Backere: stem. Time of Transition is deel twee uit De Monoták Trilogie die > Bert Kommerij maakt met het componistencollectief. Deel 1 heette DATE, a Tinder Opera (2015). Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds. Een fragment uit het hoorspel was te horen via > de Concertzender.

> Monoták is een collectief van tien componisten die sinds 2012 een reeks uiteenlopende activiteiten ontplooien, variërend van modern klassieke concerten tot geluidsinstallaties en performances. De muzikale achtergronden van de leden van Monoták lopen van jazz en elektronische impro tot pop en klassiek.