Ronald Snijders

Afro-Surinaamse muziek met jazz en funk

De bekende Surinaamse fluitist Ronald Snijders speelde in Vrije Geluiden muziek van zijn cd The Nelson & Djosa Sessions: Eén stuk met zijn reguliere band, een ander stuk met vier extra percussionisten. Snijders vertelt daarnaast over muziek in Suriname: hoe hij de muziekcultuur in Suriname ervoer en nog altijd gebruikt in zijn muziek van nu.

Vrije Geluiden Live

De Ronald Snijders Band zette de zaal op zijn kop tijdens zijn optreden in Vrije Geluiden Live in de Cloud Nine, bovenin TivoliVredenburg in Utrecht. Met de van hem bekende mix van Surinaamse en Caribische ritmes, funk en jazz wist hij het publiek enthousiast op de dansvloer te brengen. De radio-opname is hiernaast integraal te horen.

optreden op de Music Meeting 2016

De afsluiter van het Mondo-podium op zondag was de Surinaamse (dwars-) fluitist Ronald Snijders met zijn band. Ronald Snijders wordt gezien als dé grondlegger van de kawina- en kaseko-jazz. Dat is een muziekstijl waarin hij Surinaamse muziek mixt met jazz, funk en pop. Het podium stond behoorlijk vol met o.a. drie van zijn kinderen op percussie. Music Meeting omschrijft de muziek van Ronald Snijders en band in het programmaboekje als volgt: Swingende kawina- en kasekojazz van geliefde Surinaams-Nederlandse fluitist. En dat swingende maakte Snijders absoluut waar. Het swingt namelijk als een trein. En het was bijna onmogelijk om daar niet in mee te gaan. Vanaf het eerste nummer werd je er in meegenomen. En meeslepend en swingend bleef dan ook tot het eind. Ondanks dat het steeds kouder werd, bleven de mensen en werd er steeds meer gedanst. Wat een enorme energie komt er uit deze 65-jarige Surinaamse dwarsfluitist. En hij nam niet alleen het publiek mee in zijn enthousiasme maar ook zijn hele band. En naast dat het dus een dansfeest was, waren de muziek en de afzonderlijke nummers ook nog eens hartstikke goed. De ritmische band speelde prachtig samen en pakte ook op de juiste momenten hun solo’s. Duidelijk was dat Ronald de baas was, en dat hij de touwtjes stevig in handen heeft. Zonder twijfel een perfecte afsluiter van deze mooie dag op het Mondo-podium van de Music Meeting.

Gezien: Mondo, 21.00 - 22.30 uur 15 mei Music Meeting 2016
EvM