De Deense Detective

Aad van Nieuwkerk ,

een zevendelige luistercrimi van het Rosa Ensemble

Een live-hoorspel met muziek. Je kunt er bij zijn in TivoliVredenburg, je kunt het zien in de beelden van de bewakingscamera - maar het gaat om wat je hóórt. Luisteren door je oogharen heen, zogezegd. Probeer om niet te kijken, maar vooral te luisteren naar deze spannende whodunnit. De aanloop naar het Eurovisie Songfestival 2018 – waarvan de finale in Minsk zal worden gehouden – vormt het decor voor deze ‘radio noire-serie’. Script van Florian de Backere, muziek van Floris van Bergeijk. Uitvoering: Florian de Backere, Daniel Cross, Floris van Bergeijk, Peter Jessen. Techniek: Sebastiaan Pos.

Op de langste dag van het jaar keren de twee inspecteurs naar de plaats delict terug. Het bouwterrein van metrostation De Schelp. Er wordt voorgoed afgerekend: met spoken uit het verleden, met de kasten die nog lijken verbergen, met steeds herhalende patronen, met lijnen die alles in een complex en uiterst verstikkend weefwerk hielden. Een ontknoping zoals de Grote Alexander dat 3000 jaar geleden zou hebben gedaan; met één vlijmscherpe, nietsontziende slag.

De Deense Detective, aflevering 6: het offerlam

Het moordonderzoek brengt de Amsterdamse inspecteurs tot aan de poolcirkel, eindelijk naar het vermoedelijke hol van de leeuw. De Deense Detective heeft een levensgevaarlijke ontmoeting. Daarmee brengt hij niet alleen zijn vege lijf, maar ook dat van een bondgenoot, tot aan de grenzen van de dood. Op de lijst met moordverdachten prijkt inmiddels nog maar één naam, alles lijkt hierop te wijzen, er is echter een hardnekkig probleem: het alibi blijkt juridisch waterdicht, al het ambachtelijke politiewerk ten spijt...

De Deense Detective, aflevering 5: de heilige

Coubergh’s privé-leven staat op instorten, en Holders Zweden-verleden lijkt hem onverbiddelijk in te halen. De kluwen wordt strakgetrokken. En wanneer de inspecteurs eindelijk helder hebben waar het grote Europol-onderzoek in werkelijkheid over gaat, blijkt de Deense collega Detlef spoorloos, tot ernstige zorgen van Europol zelve. Inspecteur Holder moet nu het heft in eigen hand gaan nemen.

De Deense Detective, aflevering 4: betaaldag

Hoewel inspecteur Henry Holder misschien uit het moordonderzoek wordt gehaald, lukt het hem te achterhalen waarom de Deense Europol collega zo omslachtig doet met de informatie over Liv Ljunggren en het grote Europol onderzoek naar Teleport. De identiteit van de bron die achter de inhoud van Ljunggren’s laatste lied zit, wordt achterhaald. Het prille familie-leven van inspecteur Coubergh vertoont ernstige scheuren, scheuren die doorschieten tot diep in onderzoek naar de moord op Liv Ljunggren.

De Deense Detective, aflevering 3: Het woeden

Het Eurovisie songfestival loopt uit op ellende. De show die Europa zou verenigen wordt verstoort door een groep radicale activisten. Het lied waarmee Liv Ljunggren zou optreden blijkt een raadsel met gevoelige informatie, dat niet alleen het moordonderzoek verder helpt. Als de Noorse collega’s beveiligingsbeeld naar Amsterdam sturen, wordt duidelijk waar die gevoelige informatie vandaan komt; vooral van wie... Het goede nieuws wordt echter door een zeer ongunstig bericht voor inspecteur Holder overschaduwd. Ook de Europol-informatie die de Deen met zijn Amsterdamse collega’s deelt, blijkt vol van schaduwen. De verwarring wordt compleet wanneer Detlef op een vrije avond, Holder en Coubergh op een zeer gevaarlijke cocktail trakteert: de Rosalind Russell.

De Deense Detective, aflevering 2: Help ons

Eerste confrontatie van inspecteur Henry Holder met zijn schimmige Zweden-verleden; een bijna 30 jaar oude, onopgeloste moordzaak. Op hemelvaartsdag onthult de Deense Detlef Djornson-Dahl gewaagde details over het Europol-onderzoek naar het multimediabedrijf achter Liv Ljunggren. We leren over het onrustige begin van het prille familieleven dat inspecteur Coubergh met zijn vrouw Carolien in Weesp probeert veilig te stellen. Ondertussen hoopt de begeleidingsband van Liv Ljunggren dat het Songfestival-optreden met een hologram van Liv alsnog kan doorgaan. Hun manager Freya Fjällberg is hiervoor in Minsk, maar blijkt na een paar dagen spoorloos...

De Deense Detective, aflevering 1: Intocht

Tijdens Walpurgisnacht 2018 woedt een brand op het bouwterrein van metrostation De Schelp in Amsterdam. Tussen twee brandende olievaten treffen hulpdiensten een vrouwelijk slachtoffer aan: zangeres Liv Ljunggren, de Zweedse inzending voor het Songfestival. De ochtend daarop sterft ze aan de gevolgen van verbrande luchtwegen. Inspecteurs Henry Holder en Chris Coubergh leiden het onderzoek. Zowel de aannemer van plaats delict als de eigenaar van de olievaten blijken zakelijke banden te hebben met het Noorse multimedia-imperium Teleport, de grote geldschieter achter de Scandinavische topact Liv Ljunggren. Teleport  is onderwerp van een langlopend Europol-onderzoek. Detlef Djornson-Dahl, de Deense Europol-officier die dit onderzoek leidt, heeft belangrijk nieuws voor de twee Amsterdamse inspecteurs...

Hiernaast een gesprek met Forian de Backere en Floris van Bergeijk over De Deense Detective.

Rosa Ensemble:
Florian de Backere - script en spel
Daniel Cross - percussie en spel
Floris van Bergeijk - compositie, toetsen en spel
Peter Jessen -  productie, bas en spel
Sebastiaan Pos - techniek
Wouter Eizenga - (hoor)speladvies
Brian De Vore - script-consultant
Amber de Saeger - kostuums
Mari Nordén - zangeres Liv Ljunggren (op videoscherm)