Songhoy Blues

Songhoy Blues

Vier jonge Malinezen, in 2012 gevlucht uit Timboektoe, spelen in hun toevluchtsoord in het zuiden van Mali de muziek uit het noorden van hun land. De groove van hun voorouders gemixt met knallende gitaar-riffs.

In muziek is geen oorlog

Songhoy Blues is een woestijnbluesband uit Mali die het allemaal net wat anders doet dan al die andere bands uit de regio. Ze namen hun debuutalbum, Music in Exile  (2015) op in Bamako, met producer Nick Zinner (o.a. gitarist van de band Yeah Yeah Yeahs). De band heeft hun debuutalbum, Music in Exile  (2015) in Bamako opgenomen met producer Nick Zinner (o.a. gitarist van de band Yeah Yeah Yeahs). Songhoy Blues werd naar Engeland gehaald vanwege hun swingende muziek én door hun bijzondere verhaal. Garba Touré, de gitarist van de band, werd in 2012 verdreven uit het noorden van Mali door jihadisten. Hij vluchtte richting het zuiden, en nam alleen zijn gitaar mee. Zijn hart bleef achter in het noorden. Daarom besloot Touré muziek te maken die hem terug deed denken aan zijn thuisbasis. Zo kon hij zijn verdriet verwerken en hielp hij andere vluchtelingen die ver weg waren van huis.

Wat Songhoy Blues net wat anders maakt dan die andere in Europa ook al bekende namen van de woestijnblues als Tinariwen, Bombino en Tamikrest? Ten eerste staan zij niet in Afrikaanse gewaden maar in T-shirts en jeans. Ze beginnen zoals je verwacht van blues, met heerlijke lome ritmes, maar na het eerste nummer slaat dat snel om. Het tempo gaat omhoog. Frontman Aliou geniet met volle teugen en danst alsof zijn leven er vanaf hangt. Regelmatig brengt de zanger van Songhoy Blues in het Engels het onderwerp ter sprake dat ook in veel van hun teksten centraal staat. Muziek verbindt dat is de boodschap. In muziek is geen oorlog en het enige wat Aliou wil, is dat men danst en geniet, zoals hij zelf ook doet. En het lukt de band dan ook om het publiek totaal in te pakken. Mensen dansen, zingen en geven zich over aan deze fantastisch swingende band.

Afrika Festival Hertme | zaterdag 18.45 | EvM