Sons of Kemet

Sons of Kemet onder leiding van rietblazer Shabaka Hutchings heeft de uitzonderlijke bezetting van een saxofoon, een tuba en twee drumstellen. Met een mix van jazz, brass, dub en Caribische en Afrikaanse invloeden creƫren ze een stuwend ritmisch geheel.

Live @ Transition

Je zal maar vlakbij het repetitiehok van Sons of Kemet wonen of werken... Want ofwel erger je je rot aan de pokkeherrie die ze maken, ofwel zit je geen seconde stil. Deze vier heren maken namelijk ontzettend leuke en dansbare pokkeherrie.

Het geheim van de band zit in de bezetting: met twee drumstellen, een tuba en een saxofoon wekken ze namelijk net zoveel energie op als een hele brassband. En luid dat ze spelen. Want zoals bandleider Shabaka Hutchings het zegt op Twitter: "Melt yourself down - the comet is coming". 

In memory of Samir Awad / In the castle of my skin / Tiger / Chik-chikka / Inner Babylon / The long night of Octavia Butler / Afro Futurism / Bread Fruit

Shabaka Hutchings (klarinet, sax), Theon Cross (tuba), Sebastian Rochford (drums), Tom Skinner (drums). 

Sons of Kemet is een band uit Londen. Kemet is het woord voor het oude Egypte, de mannen vinden zich daar kennelijk zonen van. In hun muziek hoor je zeker ook iets Ethiopisch (het huidige Ethiopië behoorde vroeger tot het Egyptische rijk). Maar veel meer willen ze de muziek van de Caribische diaspora tot leven weken. En dat lukt, met veel stuwende, tropisch aanvoelende ritmes in een verder jazzy sound.

De drummers leggen een geweldig fundament neer en slaan zich helemaal suf, met name op de lager klinkende trommels. Bekkens zijn spaarzaam. Veel waardering moet er zijn voor Theon Cross, die tekeer gaat op de tuba en een pompende groove toevoegt. Zijn vingers ratelen over de knoppen. En ondertussen schuurt, bromt en raspt de uiterst charismatische saxofonist Shabaka Hutchings er flink op los, met hier een daar een lekker echootje, wat de sound alleen maar voller maakt.

Het tempo ligt hoog en de band bouwt gestaag aan immense climaxen: de energie spuit de zaal in en iedereen danst en joelt. Veel diepgang is er vanavond niet. Maar ach: wat een originele band!

Gezien: Sons of Kemet, Transition, TivoliVredenburg, Utrecht, 26 maart 2016. MvH