Teho Teardo & Blixa Bargeld

Maarten van Heuven ,

fraaie flexibele muziek

De Italiaanse componist Teho Teardo en voormalig Einstürzende Neubauten-frontman Blixa Bargeld werken sinds 2013 samen - toen presenteerden ze de verbluffende CD 'Still Smiling'. Akoestische instrumenten en elektronica worden gecombineerd tot fraaie 'flexibele' muziek.

Links op het podium staat Teho Teardo die elektrische gitaar speelt en elektronica bedient. In het midden zien we Blixa Bargeld, die zingt in drie talen: Engels, Duits en Italiaans. Zijn stem is laag en rauw, maar soms zet hij andere stemmetjes op waardoor het lijkt alsof hij met zichzelf in duet is. Rechts zit celliste Martina Bertoni. Zij tokkelt, strijkt en slaat met haar stok op de snaren.

De Grote Kerk in Den Haag zit vol. Langzaamaan valt de duisternis in. Alleen het podium wordt verlicht, waardoor het publiek in het donker verdwijnt. Het concert van vanavond is een soort popopera, een film zonder beelden. Niet raar: Teho Teardo is filmcomponist. Zijn samenwerking met Blixa Bargeld begon ook toen ze samen de titelsong schreven voor de Italiaanse film Una vita tranquilla (2010). De samenwerking beviel zo goed dat ze volwaardige albums gingen maken en op tournee gingen.

Gelukkig maar, want het is een prachtig concert. Elektronische en akoestische muziek wisselen elkaar af. Via de laptop klinken allerlei geluiden, en cello en soundtape spelen soms precies dezelfde melodieën. Geen noot klinkt teveel, over alles is goed nagedacht, zonder overigens té bedacht te worden. Halverwege het concert treedt ook nog een strijkkwartet aan, waardoor het geluid alleen nog maar voller wordt. De muziek is in een rustig tempo, de sfeer is verhalend, veel stukken zijn weemoedig en vertellen over herinneringen; en de luisterliedjes zijn behoorlijk soundscaperig van karakter. Bargeld acteert terwijl hij zingt, en ik moet denken aan Nick Cave (bij wie hij overigens een tijdje gitarist was).

Het concert wordt afgesloten met drie schitterende stukken: The Empty Boat, een bewerking van een nummer van de Braziliaanse artiest Caetano Veloso, gestript van alle Braziliaanse vrolijkheid, het stuk Come Up and See Me dat vol zou zitten met quotes van de Amerikaanse actrice en sekssymbool Mae West en met A Quiet Life, het eerste stuk dat Teardo en Bargeld ooit samen schreven. 

Gezien: Teho Teardo & Blixa Bargeld. Rewire, Grote Kerk, Den Haag, 3 april 2016. MvH

Teho Teardo Blixa Bargeld @ Rewire 2016