Tinariwen

De woestijn is het huis van de transopwekkende gitaarrock van de band Tinariwen.

De groep Tinariwen werd in 1982 opgericht en houdt zich sinds 1996 volledig bezig met het maken van muziek. De Malinees-Berberse muziekgroep speelt woestijnblues: lange stukken, hypnotiserende groove, zich herhalende percussie, minimalistische gitaarrifjes en meerstemmige zang. Eigenlijk gebeurt er vrij weinig in de muziek. Maar ja: dat is in de woestijn ook zo. 

Tinariwen is een ouwe rot van de woestijnblues: de mannen maakten het genre groot en zijn nog altijd goed en populair. Ze beheersen het genre dan ook nog altijd volledig. Toch merk je wel dat de groep langzaamaan wordt ingehaald door jongere muzikanten in het genre. En dan vooral in die zin dat groepen als Bombino en Songhoy Blues meer in staat zijn om herkenbare liedjes te maken die iets pittiger en meer van deze tijd zijn. 

Zeker is de eerste helft is Tinariwen nog behoorlijk stijf en aan de tamme kant. In de tweede helft gaat het tempo omhoog, en komt de sjeu er wat meer in. Daarbij heeft Tinariwen een helder voordeel: ze zijn en blijven zichzelf. Ze doen niet aan trucs om met effectbejag de mensen in te pakken. Ze spelen gewoon de zalige groove die ze al jaren spelen. Het publiek raakt hoe dan ook toch wel in trance.

Parkpodium 19-20, MvH