De wereldberoemde en populaire mondharmonica-speler Toots Thielemans is op 22 augustus 2016 overleden. Hij is 94 jaar oud geworden.

'Toots' Thielemans - zijn bijnaam had hij afgeleid van de namen van muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata - speelde tot op zeer hoge leeftijd over de hele wereld. Pas op zijn 91e beëindigde Toots, in 1922 in Brussel als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans geboren, zijn loopbaan. Hij was niet alleen mondharmonica-virtuoos, maar ook gitarist en fluiter.

Al op zijn derde speelde hij accordeon; de mondharmonica ontdekte hij toen hij 17 was. In de oorlogsjaren raakte hij geïnteresseerd in jazz, en in die hoek van de muziek boekte hij succes. Vanaf de jaren '50 speelde hij met onder meer Charlie Parker, George Shearing, Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Elis Regina, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon. En met Stevie Wonder:

Thielemans leverde onder meer muziek voor de film Turks Fruit en Midnight Cowboy, en voor de televisieprogramma's Baantjer en Sesamstraat, maar de compositie van zijn hand die het beroemdst is geworden (en dan ook talloze malen gecoverd) heet 'Bluesette' (1962) - door hemzelf schertsend vanwege de royalties zijn 'social security-song' genoemd.

De muziek die Toots Thielemans aan de wereld schonk is in één woord: onvergetelijk.