Xavi Torres

Aad van Nieuwkerk ,

Jonge jazzpianist brengt als Young VIP avontuur en spelplezier op het podium

Van je familie moet je het hebben, en dat geldt zeker voor de jonge pianist Xavi Torres (1991). De piano kwam in zijn leven dankzij een oudere zus, die hem de weg wees naar de muziek als een manier om jezelf uit te drukken en tegelijk in te verschuilen. Een gevoelige jongen, die een eigen muzikaal verhaal vertelt - met oog en oor voor de fijnste details. Zondag 26 februari in Vrije Geluiden op NPO 1!

Xavi Torres studeerde eerst in Barcelona, maar maakte zijn master jazzpiano af in Amsterdam, bij Harmen Fraanje. En deed ook nog eens zijn bachelor klassiek piano bij David Kuyken. Hij speelde al met grote jazzmusici als Tineke Postma en Jasper Blom. Naast onder meer twee Keep An Eye International Jazz Awards won Xavi de Sena Dutch Jazz Competition 2016. En daarom is hij nu een van de twee jonge talenten in de Young Vips Tournee, die op 11 maart 2017 van start gaat met een concert in het Bimhuis in Amsterdam.

In 2015 nam hij zijn eerste eigen CD op, Skyline; maar intussen is hij ook al te horen op meer dan 20 CD's van andere jazzmuzikanten, zoals Vuma Levin, de BVR Flamenco Big Band en Verd i Blau. Zijn docent Harmen Fraanje is lyrisch over het gemak waarmee Xavi speelt, en over hoe het trio solide jazz combineert met muzikaal plezier en toewijding.

In zijn trio speelt hij met bassist Vic Moliner en drummer Joan Terol.

De website van Xavi Torres vind je hier.