Xiu Xiu plays Twin Peaks

Maarten van Heuven ,

experimentele post-punk

De experimentele post-punk-band Xiu Xiu heeft in de bijna 15 jaar van zijn bestaan laten horen zowel heavy zwarte noise te kunnen maken als kunstzinnige art-pop. In een serie speciale concerten interpreteert de groep rond Jamie Stewart nu een eigen interpretatie van de muziek die Angelo Badalamenti maakte voor de roemruchte en legendarische tv-serie Twin Peaks van David Lynch. Black as a moonless night.

Het is donker in de grote Kerk als toetseniste Angela Seo het podium betreedt, een knop op haar laptop indrukt en er een bassdrum gaat klinken. Seo verlaat het podium weer ogenblikkelijk, wat leidt tot enige hilariteit in de kerk. We luisteren een paar minuten naar de beat, en kijken naar een geprojecteerd trappenhuis met draaiende ventilator. Dan komt Xiu Xiu het podium op. Het eerste stuk is sfeervol en dromerig met een prachtig samenspel tussen toetsen, elektronica, drums en vibrafoon.

De legendarische serie Twin Peaks van regisseur David Lynch was nogal -understatement- mysterieus. Nooit wordt duidelijk door wie Laura Palmer vermoord werd en alle karakters hadden zo hun eigen geheimen. De muziek vanavond is net zo ambigu en grillig. Soms zijn de stukken poeslief en betoverend mooi. Maar als bandleader Jamie Stewart zijn elektrische gitaar erbij pakt en gaat zingen, voelen we de agressie op ons afkomen. Percussioniste Shayna Dunkelman voegt mooie accenten toe op haar vibrafoon, maar in de harde stukken blijkt ze ook een stevig potje te kunnen drummen. Achter de band staat een groot scherm waarop mysterieuze beelden, zoals van een boom in de wind, geprojecteerd worden, wat het dreigende karakter van de muziek alleen maar versterkt.

Eerlijk gezegd herken ik de thema’s van de serie Twin Peaks niet goed; maar dan moet ik gelijk toegeven dat ik de soundtrack vooral ken van de 1990-hit Go van Moby. Xiu Xiu speelt de muziek van Angelo Badalementi ook niet echt letterlijk, maar heeft het hervertaald in eigen idioom. Het Amerikaanse trio was hiermee enkele maanden geleden nog te zien in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Deze maand is het op tournee in Europa en half april verschijnt hun bewerking van Twin Peaks op cd.

Gezien: Xiu Xiu plays Twin Peaks. Rewire, Grote Kerk, Den Haag, 3 april 2016. MvH

Xiu Xiu @ Rewire 2016