Yannis Kyriakides & Andy Moor

Componist en elektronica-specialist Yannis Kyriakides en gitarist Andy Moor werken al een aantal jaren samen, in concerten maar ook op de albums Rebetika (2010) en A Life Is A Billion Heartbeats (2014). Met als startpunt de rebetika, de Griekse underground, exploreren de twee op hypnotiserende wijze de klankwereld die daar uit kan voortkomen.

Het gezamenlijk optreden van componist en elektronica-specialist Yannis Kyriakides en gitarist Andy Moor (in Nederland aan het begin van de jaren '90 bekend geworden van The Ex) zal voor een deel van het publiek van Rewire geen enorme verrassing geweest zijn. Al een jaar of zes geleden begonnen zij samen aan een intrigerend en - wat de klinkende uitkomsten betreft - soms onthutsend project: het samplen, naspelen, verhaspelen van en voortbouwen op de rebetika-traditie uit Griekenland, vooral aan de hand van opnamen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Die rebetika is kortweg samengevat urbane underground. De sociale achtergrond: het grotestadsleven in een periode waarin er grote groepen Turken naar Griekenland kwamen, Grieken emigreerden, en de internationale crisis natuurlijk ook in die regio huishield. 

Het gebruik van hasj, het leven op straat en in de kroeg, de 'blues' zo je wilt van de gewone jongen die soms huis noch haard meer heeft - ziedaar de ingrediënten voor soms aangrijpende, soms woeste, maar altijd bezielde en doorleefde liederen. Voeg de 21e eeuw toe in de vorm van Kyriakides (in 1968 geboren op Cyprus, in dezelfde tijd als Andy naar Nederland gekomen) met zijn laptop, en Moor met zijn post-punk-gitaarspel, en je hebt rebetika zoals het misschien wel ooit bedoeld was. Wat een kracht, wat een power, wat een energie vanuit de wanhoop weet die muziek over te brengen! Ovationeel applaus en enthousiaste toejuichingen waren terecht hun deel. Misschien is het nieuwtje eraf, maar wat ìs dit retegoed. Gezien: Yannis Kyriakides en Andy Moor, Rewire, Prins27 Den Haag, 1 april 2016. AvN.

Yannis Kyriakides + Andy Moor @ Rewire @2016