Yuri Honing

tenor- en sopraansaxofonist

Saxofonist Yuri Honing behoort tot de absolute top in Nederland. Hij won 2012 de Boy Edgar Prijs. Al eerder won hij een Edison. ‘Een van de meest creatieve, onverschrokken en alerte saxofonisten van deze tijd’, juichte The Times. Honings meest recente album Goldbrun is opgezet als een klassieke suite, met verschillende invloeden. De recensies zijn uitermate enthousiast. Hij was met zijn vaste begeleiders van het Yuri Honing Acoustic Quartet te gast in Vrije Geluiden: drummer Joost Lijbaart, bassist Gulli Gudmundsson, en pianist Wolfert Brederode.

Het Yuri Honing Acoustic Quartet speelde op 20 februari 2015 in Paradox, Tilburg. Na een reeks projecten waarin hij op allerlei manier met popmuziek in de weer was, met zijn electrische band Wired Paradise, bracht hij in 2012 voor het eerst in tien jaar een akoestische plaat uit: True. Na uitstapjes naar pop, rock, Arabische muziek, elektronica en Schuberts Winterreise was het weer eens tijd voor de basis: bas, drums, piano en sax. 

In 2015 kwam de opvolger van True: Desire. Het Acoustic Quartet bevat muzikanten uit diverse jazzgeneraties. De muziek is poëtisch, verstild en intiem. Honing laat horen hoe dicht de saxofoon bij de menselijke stem ligt. En hoe je verworvenheden van pop en jazz kunt mengen. Zijn Acoustic Quartet bewerkte onder meer David Bowie en andere popsongs. Maar ook de eigen composities zijn stijlvol en gevoelig.

Waarom heet de plaat ‘Desire’? 
“Iedereen die ik ontmoet, heeft verlangens; verlangens naar dingen die je niet hebt, naar dingen die er niet zijn, naar de liefde, soms zelfs naar de dood” – Yuri Honing.