Dave Burrell Piano Solo ‘Round Midnight

Charlie Crooijmans ,

In het fotoboek ‘Dave Burrell Piano Solo ‘Round Midnight’ wordt de pianist, improvisator Dave Burrell (1940) vijf dagen lang gevolgd door de fotojournalist Paul van Riel. In een gesprek met deze onzichtbare fotograaf hebben we het gehad over het boek en over het fotograferen. Onderaan een slideshow met een aantal foto’s inclusief een korte toelichting.

door Charlie Crooijmans

Paul van Riel – de drie jaar oudere broer van Huub van Riel, artistiek leider van het Bimhuis – heeft Dave Burrell voor het eerst gefotografeerd in 1973 in café de Kroeg in Amsterdam met het Archie Shepp Quartet. Vrij snel daarna kreeg hij voor het eerst een opdracht om in het buitenland te   werken voor het blad Avenue. Daar zag hij Dave Burrell op het Newport Jazz Festival in New York, waar hij hem nogmaals heeft gefotografeerd. Daarna heeft hij Burrell talloze malen zien spelen in het Bimhuis. Maar toen Burrell in 2012 het Bimhuiscafé vijf avonden ‘Round Midnight kwam spelen, besloot Van Riel om daar iedere dag foto’s van te nemen. ‘Het is een goede locatie, je kunt rondom de piano lopen en er heerst een informele sfeer’. Het 40-jarig jubileum van het Bimhuis bracht het idee om er een boek van te maken.

In zijn jeugd was Van Riel al bezig met smalfilms, maar de ware katalysator om in de doka aan de slag te gaan was Michelangelo Antonioni’s Blow Up. In 1967 reisde hij per boot naar New York, waar zijn zus al een jaartje woonde. Daar zag hij de film in een bioscoop op Time Square. De magie van de doka en het rode lichtje als de deur dicht moet blijven... De beslissing was gauw genomen. Hij moest en zou fotograaf worden.

Inmiddels reist hij de hele wereld rond, in opdracht of op eigen initiatief. Modefotografie, reportages over kunstenaars of royalty, hij komt op plekken die voor velen onbereikbaar zijn. Er is één constante in zijn werk, namelijk muziek. Zo heeft hij voor de Cello Biënnale ooit een prachtig portfolio samengesteld. Nog leuker is dat hij vanaf dag één van het bestaan van het Bimhuis gefotografeerd heeft in deze jazztempel. In veertig jaar heeft hij honderden, misschien wel duizenden impressies van jazzmusici geschoten. Niet zoals iedereen dat doet terwijl ze spelen op het podium. Nee, het liefst legt hij ze vast als ze even iets anders doen, backstage, of van opzij of van achter het podium, in ieder geval zonder façade. Omdat hij het meestal voor zichzelf doet - af en toe verschijnt er een foto in de krant, of iemand heeft een LP of cd-hoesnodig – beleeft hij er als creatief fotograaf ‘double pleasure’ aan, want hij is een groot jazzliefhebber, maar ‘soms is die pokkecamera ook wel een last.’

Dave Burrell Piano Solo ‘Round Midnight.  ( Vijf avonden in het Bimhuis café, 24-28 mei 2012 ).   100 pagina’s, 85 foto’s ( kleur en zwart/wit). Ltd. edition productie ( 50 ex.).
Klik door voor meer informatie.