Gaudeamus Muziekweek 2017

internationaal festival voor hedendaagse klassieke muziek, jonge componisten en muziekpioniers

Aart Strootman wint Gaudeamus Prijs 2017

Aart Strootman (1987) ontving uit handen van jurylid Christopher Trapani de Gaudeamus Award 2017, een aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. Eerdere winnaars waren vooraanstaande componisten zoals Peter Schat, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

Uit de 288 ingezonden partituren van componisten uit 36 verschillende landen nomineerde de internationale expertjury, bestaande uit Componist des Vaderlands Mayke Nas, en de Amerikanen Joe Cutler en Christopher Trapani, vijf componisten. Van iedere genomineerde werden tijdens de Muziekweek meerdere composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven voor ensemble-in-residence Kluster5.

De jury zegt over de winnaar van de Gaudeamus Award 2017: “Aart Strootman is volkomen oorspronkelijk, hij doet uitvindingen op het gebied van klank die bijzonder inspirerend zijn. Hij benadert compositie met een uitzonderlijke frisheid en weet het geluid van elk instrument in een ensemble opnieuw uit te vinden tot in het fijnste detail. Een performer, een improvisator, een uitvinder, een unieke componist”.

Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor een springplank in hun carrière. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000.

Vrije Geluiden tipt tien muziekstukken die in de Gaudeamus Muziekweek 2017 te horen zijn: jonge en nieuwe stukken, wereldpremières zelfs, maar ook (relatief) oude meesterwerken. Experimenten en ontdekkingen. Grootschalige werken en solo-optredens. Klik op de plaatjes en duik in de verbazingwekkende wereld van de allernieuwste muziek.