Holland Festival 2016

Mogwai, Tanya Tagaq, Kronos Quartet, Gnawa Oulad Side Ensemble & Amsterdams Andalusisch Orkest, Grand Subphonia. Vrije Geluiden is erbij.

De Schotse postrock-band Mogwai maakte een onheilspellende live-soundtrack bij de film Atomic van Mark Cousins - archiefbeelden geremixt tot een geschiedenis van de atoomenergie. Zaterdag 11 juni 2016.

De Canadese Inuït-zangeres Tanya Tagaq heeft zichzelf de kunst van de keelzang aangeleerd, maar ze gaat met haar muziek veel verder dan een remake van folklore - ze gebruikt daarnaast net zo makkelijk jazz als heavy metal. In het Bimhuis staat ze op het podium met een violist en een drummer. 20 juni 2016.

Het Kronos Quartet is een week lang artist in residence tijdens het HF met zijn project Kronos' Fifty for the Future: vijftig compositie-opdrachten aan uiteenlopende componisten. In Muziekgebouw aan ’t IJ speelt het kwartet werk van onder anderen Donnacha Dennehy en Laurie Anderson. En samen met het Nederlandse Ragazze Quartet nieuw werk van Yannis Kyriakides. 23 juni 2016.

In de voorstelling Safar Nord-Sud komen twee spirituele muziek-genres samen: de verfijnde Arabo-Andalusische-muziek, door het jonge Amsterdams Andalusisch Orkest. En mystieke, opzwepende Gnawa uit de Souss-regio, door het Gnawa Oulad Side Ensemble. Samen spelen ze Malhoun: gezongen poëzie die in beide tradities een rol speelt. 24 juni 2016.

Componist Merlijn Twaalfhoven schrijft een compositie voor meer dan honderd fagottisten, van beginners tot Nederlands grootste fagotvirtuoos: Bram van Sambeek. Kroon op de campagne Red de Fagot. Verweven met het werk van Twaalfhoven brengt Bram van Sambeek samen met het Nederlands Kamerorkest Mozarts concert voor fagot. 25 juni 2016.