Le Guess Who? 2018

Le Guess Who? 2018

Vrije Geluiden op Le Guess Who?

Ruim honderd verrassende optredens van pop tot experimenteel tot jazz tot folk tot klassiek tot ambient: van 8 – 11 november is Utrecht het podium van Le Guess Who?. Vrije Geluiden doet verslag van dit jaarlijks festival voor muziekavontuur. In de uitzending van 18 en 25 november laten we sessies zien van artiesten die op het festival hebben opgetreden, impressies en live-optredens.

Omdat het festival nog aan de gang is, zijn hier een aantal tips van optredens waar wij extra naar uitkijken.

Emel Mathlouthi

Bekend in de Arabische wereld en in het westen een rising star. Emel Mathlouthi mocht optreden bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede en bracht haar boodschap voor saamhorigheid en tolerantie met verve. Haar muziek speelde al een rol bij de Arabische revolutie, en tegenwoordig is ze wereldwijd een graag geziene gast. Haar stem is mooi, en haar muziek balanceert op de rand van oost en west, ook door de aanwezigheid van beats en elektronica.

Donderdag 19:30 - 20:20 Cloud Nine, TivoliVredenburg

Vera Sola

Soms komt een stem direct bij je binnen. Die van Vera Sola is daar zeker een voorbeeld van. Ze komt uit New York en ontpopt zich als zangeres die ook spoken word is, eigen teksten schrijft en ondertussen meerdere instrumenten bespeelt. Het wachten is op haar album dat op 9 november uitkomt maar live bewijst ze zich als een uitstekend performer.

Donderdag 20:15 - 21:00 Hertz, TivoliVredenburg

Colin Stetson

Wie soleert in hemelsaam op de bassaxofoon? Wel, dat is Colin Stetson. Deze veelzijdige Amerikaan speelt mee met groepen als Arcade Fire, is een meeste in de avantgarde-jazz en de geimproviseerde en ondertussen verlegt hij de grenzen van de minimalistische neo-klassiek. Zijn techniek is van enorm hoog niveau (hij doet bijvoorbeeld aan circular breathing) en zijn prijzenkast begint uit te bulken. Ondertussen componeert Stetson ook soundracks.

Donderdag 20:00 - 21:00 Janskerk

Art Ensemble of Chicago

Een stel oude rotten, die nog altijd muziek maken. Dat is natuurlijk leuk om mee te maken en naar te kijken. Eind jaren zestig ontstond het collectief dat zich vol overgave stortte op de avant-garde en ondertussen op honderden instrumenten tegelijk. De afgelopen decennia maakte het collectief iconische platen. En op krasoude leeftijd spelen de mannen nog altijd de herrie waar ze beroemd mee werden.

Donderdag 21:15 - 22:15 Grote Zaal, TivoliVredenburg

 

Takuro Kikuchi

Een beetje rust in het festival wordt verzorgd door de Japanse pianist Takuro Kikuchi. Hij speelt minimalistische, moderne pianomuziek. Repetitief en ruimtelijk, als luisteraar moet je gewoon even alles uit je handen laten vallen en gaan zitten luisteren. In mei van dit jaar verscheen zijn vijfde album Pianoforte. Alle stukken dragen de titel Improvisation met daarbij een toonsoort. Tijdens Le Guess Who speelt hij in de prachtige Janskerk. Zoek op tijd je plekje.

Vrijdag 19:00 - 19:45 Janskerk

Sibusile Xaba

Uit Zuid-Afrika komt Sibusile Xaba. Dat de gitarist en zanger zijn achtergrond van groot belang vindt, lees je direct terug in zijn biografie: “Hij zet de Maskandi- en Mbaqanga-taditie van de KwaZulu Natal midlands, waar hij vandaan komt, voort”. Van zijn eerste mentor Madala  Kunene leerde hij gitaar spelen, en de krijgszangen van zijn cultuur leerde hij van Shaluza Max. Dit alles verwerkt hij dus in zijn muziek zonder open te staan voor de muziek van nu. En mocht dit alles tanelijk ingewikkeld klinken, luister dan gewoon naar zijn muziek. Die spreekt voor zich.

Vrijdag 21:00 - 21:45 Hertz, TivoliVredenburg

Ill Considered

Een vier-koppig ensemble uit London dat volledig opgaat in vrije, improvisatorische muziek: Ill Considered. De muziek van saxofonist Idris Rahman, bassist Leon Brichard, drummer Emre Ramazonoglu en percussionist Yahael Camara-Onono laat zich niet in een hokje plaatsen. Het gaat alle kanten op: modern, tijdloos en bovenal buitengewoon boeiend: de bandleden hebben een unieke chemie en spelen superstrakke energie muziek.

Vrijdag 23:45 - 00:30 De Pastoe Fabriek

Anoushka Shankar, Manu Delago & Metropole Orchestra Strings

De muziek van sitar-virtuoos Anoushka Shankar, dochter van sitar-legende Ravi Shankar, is een mooie reflectie van haar Indiase achtergrond en haar leven in London en Amerika. Tijdens Le Guess Who? heeft ze de 27-koppige strijkerssectie van het Metropole Orkest en de Oostenrijkse hang-speler Manu Delago uitgenodigd voor uniek en oogstrelend concert, waarin ze de grenzen van de Indiase muziek verlegt.

Zaterdag 19:15 - 20:30 Grote Zaal, TivoliVredenburg

Hailu Mergia

Legendarisch kun je hem rustig noemen, de inmidddels 70 jaar oude jazztoetsenist uit Ethiopië Hailu Mergia. Ooit een beroemd muzikant in zijn geboorteland, later taxichauffeur in Washington, maar in 2013 werd zijn muziek herontdekt en opnieuw uitgebracht door het Amerikaanse label Tapes From Africa. En nu heeft Mergia een ware cultstatus. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw maakte hij verschillende albums waarop zijn karakteristieke, enigszins laidback-funk-geluid te horen is. 

Zaterdag, 20:00 - 20:50, Cloud Nine TivoliVredenburg
 

Kadri Gopalnath

Een altsax in Indiase muziek kom je haast nooit tegen. Er is één uitzondering die je op Le Guess Who? kan zien. De 69-jarige Kadri Gopalnath is een grootmeester van de klassieke Karnatische muziek en is zijn hele leven bezig om zijn alt-saxofoon dusdanig te modificeren, dat de klank past in de eeuwenoude Zuid-Indiase muziek. Bereid je voor op een eclectische en unieke samensmelting van oosterse traditie met westerse klanken.

Zondag 19:45 - 20:45 Grote Zaal, TivoliVredenburg

advertentie