Music Meeting 2017

Charlie Crooijmans ,

Interviews met Sein Hla Myaing, Derek Gripper, BCUC & Shabaka, Junun en Girma Bèyènè

Afgelopen juni vond de 33ste editie van de Music Meeting plaats in Park Brakkenstein in Nijmegen. De Zuid-Afrikaanse gitarist Derek Gripper was artist in focus. Hij speelt koramuziek zoals die van Toumani Diabaté, maar dan op de klassieke gitaar. Op de Music Meeting soleerde hij, speelde hij samen met Paolo Angeli (waar we een uitgebreid interview mee hebben gehad, zie onder), met Sekou Dioubate en met Syrische musici.

We hebben een aantal interviews opgenomen: de herontdekte Ethiopische pianist en componist Girma Bèyènè, Jovi van BCUC en Shabaka, Shye Ben Tzur en Nathoo Lal Solanki van Junun en de muzikale leider en dansers van het unieke Birmese ensemble Pantra Sein Hla Myaing.

uit het archief

Paolo Angeli komt uit Sardinië en hij bespeelt een Sardijnse gitaar die een metamorfose heeft ondergaan. Angeli heeft het instrument namelijk omgebouwd tot een soort draagbaar orkest met allerlei frutsels en spielerei waar hij ongelimiteerde klanken uit kan halen. In januari 2015 was deze eigenzinnige musicus in Nederland en in de bibliotheek van het Lloyd Hotel in Amsterdam heeft Vrije Geluiden hem geïnterviewd.

BCUC op 3voor12

3voor12 heeft BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) uit Soweto opgenomen uit ITGWO in 2011. Op de Music Meeting speelt deze wilde, enthousiaste groep samen met saxofonist Shabaka Hutchings, die we nog kennen van The Comet is Coming.

Pantra Sein Hla Myaing op de Music Meeting