November Music 2016

Jaarlijks festival in Den Bosch met eigentijdse muziek van jazz tot klassiek en van klanksculpturen tot muziektheater.

Colours of Improvisation, zo heet de traditionele jazz-avond in November Music. Dit keer met onder meer pianisten Jeroen van Vliet en Colin Vallon. Een opname en interview hoor en zie je hieronder. Een fijne recensie van de avond is te vinden op Jazznu.

Het ensemble Stargaze uit Berlijn maakte muziek voor de Oscar-winnende film The Revenant, trad op met Terry Riley en Radiohead-gitarist Jonny Greenwood. Een van de meest avontuurlijke Europese ensembles speelde op November Music stukken van twee uiterst talentvolle Nederlanders die ook deel uitmaken van het ensemble: gitarist Aart Strootman en hoornist Morris Kliphuis.

Eén van de highlights van November Music 2016 was de voorstelling De Optocht met muziek van Piet-Jan van Rossum, tekst van Toon Tellegen, en uitgevoerd door o.a. het Ives Ensemble, Han Buhrs en Joop Keesmaat. De Optocht bestaat uit 71 gedichten waarin de dood als onontkoombaar en voldongen feit voorbij komt. Een audio-opname is hier binnenkort te horen. Hieronder een interview met Piet-Jan van Rossum en Toon Tellegen:

De avontuurlijke Ierse componiste Jennifer Walshe kwam op November Music 2016 met Everything is important, een liefdesverklaring aan het leven op aarde, waar alles met alles samenhangt. Walshe schreef de compositie speciaal voor Arditti Quartet in opdracht van diverse internationale festivals waaronder November Music. Zelf nam ze de stempartijen voor haar rekening. Het concert werd ondersteund met filmbeelden.

Slotconcert van deze editie: Rembrandt Frerichs Trio, Cello8ctet Amsterdam, Hossein Alizadeh. Verkadefabriek, zondag 13 november. Rembrandt blikt vooruit:

4 t/m 13 november 2016

Het openingsweekend van deze editie bood onder meer het Bosch Requiem van de Duitse componist Detlev Glanert, een van de componisten in focus van het festival. Een enthousiaste bespreking schreef Rinus van der Heijden op Jazznu. November Music biedt de laatste muzikale ontwikkelingen in hedendaags gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, visual music, electronics & soundscapes en geluidsinstallaties. Het festival bestaat al sinds 1993 en speelt zich af op verschillende lokaties in ’s-Hertogenbosch, met De Verkadefabriek als festivalhart. Meer informatie en programmering: klik hier voor de November Music website.

Kunstmuziekroute op zondag 13 november

Traditie in November Music is de zondagse Kunstmuziekroute: uiteenlopende korte optredens op allerlei verrassende plekken in Den Bosch. Zoals Girls in Airports in de W2, Jelena Kóstic en Dyane Donck in De Bank van Leening, Ana Morales in de Verkadefabriek, Capella Pratensis en Paul van Kemenade in het Groot Gasthuis, en Bombay Bazaar met Jacob TV in het Brabants Museum. In ‘Bombay Bazaar’ ontmoeten de werelden van de Indiase en de Westerse klassieke muziek elkaar. Indiase muziek-specialisten Heiko Dijker en Lenneke van Staalen spelen samen met het Matangi Quartet composities van Dijker en Jacob ter Veldhuis. Lenneke van Staalen en Heiko Dijker waren onlangs al te zien in Vrije Geluiden op NPO: