November Music 2017

Aad van Nieuwkerk ,

25e editie van groots festival voor muziek van nu

Van 2 t/m 12 november vond in 's-Hertogenbosch de 25e editie van November Music plaats. Met onder meer de groep Siwan van de Noorse pianist Jon Balke - voor het eerst in Nederland te horen; de Fiumarathon met werk van festivalcomponist Anthony Fiumara; de première van een intrigerende liederencyclus van Rob Zuidam; westerse en oosterse invloeden bij het jonge ensemble Caravan; en verstilde muziek voor strijktrio bij landschapsfoto's uit IJsland van Merijn Bisschops. Op deze pagina: interviews en radio-opnamen.

Caravan

Het jonge ensemble Caravan verbindt het Oosten met het Westen op zo'n manier dat klassieke kamermuziek, jazz en folk ineen vloeien. Bandleider Julian Schneemann meandert met de Syrische ud-speler Jawa Manla, violiste Emmy Storms en percussionist Jeroen Batterink tussen dromerige Arabische melodieën en opzwepende Ierse folk, terwijl hij ook eigenzinnige kamermuziek en avontuurlijke jazz in zijn composities verwerkt. Hierboven het interview dat Botte Jellema had met Julian, en de audio-opname van hun concert op 12 november 2017 in de Clubzaal van de Verkadefabriek in Den Bosch.

Prisma Strijktrio - Merijn Bisschops: Textures

De ongerepte natuur en ongenaakbare schoonheid van IJsland is voor veel kunstenaars een inspiratiebron. In zijn compositie Textures verklankt de Nederlandse componist Merijn Bisschops zijn IJslandse reiservaringen. Hij fotografeerde het landschap en componeerde daar muziek bij voor het Prisma strijktrio (violiste Janneke van Prooijen, altvioliste Elisabeth Smalt en cellist Michiel Weidner).

Fiumarathon - rond festivalcomponist Anthony Fiumara

De Nederlandse componist Anthony Fiumara maakt muziek die is opgebouwd uit heldere lijnen, tijdloos, transparant. Fiumara is beïnvloed door minimal music en renaissancemuziek maar ook door de directe zeggingskracht van pop. Anthony Fiumara was de festivalcomponist van November Music 2017 - voor de openingsavond schreef hij het Bosch Requiem, en op donderdag 9 november was er een speciaal aan hem gewijde 'Fiumarathon' in de Willem II Concertzaal. Daar klonk niet alleen werk van Fiumara, maar ook van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Het Italiaanse Quarttetto Maurice opende het marathonconcert met de première van Fiumara’s tweede strijkkwartet, geschreven in opdracht van Museum De Pont Tilburg. Aan het eind van de middag speelde het Ragazze Quartet zijn eerste kwartet. Verder waren er optredens van saxofonist Tom Sanderman, gitarist Aart Strootman, pianist Ralph van Raat en ensemble f.c. Jongbloed.

Avondconcert Radio 4

Anthony Fiumara - Bosch Requiem