November Music 2019

Aad van Nieuwkerk ,

hèt festival voor muziek van nu

November Music 2019: tips & interviews

Van 1 t/m 10 november 2019 vindt in 's-Hertogenbosch de 27e editie van November Music plaats. In de loop der jaren werd November Music het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. Hieronder: tips, interviews en radio-opnamen.

Manneke en Sweelinck

Op 7 november 2019 werd componist Daan Manneke - op die dag vierde hij zijn 80e verjaardag - in het zonnetje gezet tijdens een van de concerten van November Music. In de Grote Kerk in Den Bosch zong het door Manneke in 1976 opgerichte Cappella Breda onder leiding van Elisabeth Blom werken van niet alleen Manneke zelf, maar ook van onder meer Jan Pieterszoon Sweelinck. In 2017 werd de directie van Cappella Breda overgenomen door Elisabeth Blom.

 

Gerard Beljon: Planctus Cygni

November Music: 10 november, Grote Kerk

Planctus Cygni is een eeuwenoud gedicht over een zwaan die bijna verdrinkt op zee - voor componist Gerard Beljong het startpunt van een compositie waarin de tragiek van de bootvluchtelingen centraal staat. Een ontmoeting van oost en west, en tegelijk van oude en nieuwe muziek.

Claudia Molitor: Decay

November Music: 2 november, Babel Pleitzaal

In haar Decay verklankt de Engelse componist en performer Claudia Molitor de schoonheid van het vergaan. Ze werkt daarvoor samen met telkens andere musici, waardoor het werk continu andere vormen aanneemt. Tijdens November Music was dat de jonge Nederlandse stemacrobate Sanne Rambags.

Loflied der Verzoening

November Music: 3 november, Grote Kerk

Kris Oelbrandt: trappistenmonnik (in Orval) èn componist. Hij schreef op basis van drie 'canto's' uit de bijbel en de koran een Magnificat dat christendom, jodendom en islam wil verzoenen. Door o.a. Capella Brabant Kamerkoor & Dudok Quartet o.l.v. Marc Versteeg, Katrien Baerts (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzo-sopraan) en Mattijs van de Woerd (bariton). Ook op 8 november in Utrecht, 23 november in Haarlem en 15 december in Den Haag.

Holland Baroque + Możdżer Danielsson Fresco Trio

November Music: 3 november, Verkadefabriek.

Jazz en barok vloeien samen in de ontmoeting van Holland Baroque en de Poolse pianist/componist Leszek Mozdzer. Hun succesvolle debuutproject Earth Particles (2017) krijgt een vervolg: Mozder komt met Możdżer Danielsson Fresco Trio. Judith Steenbrink van Holland Baroque (foto: Wouter Jansen) blikt vooruit!

LeineRoebana: Solas

November Music: 5 november, Verkadefabriek.

De zes dansers van LeineRoebana werken nauw samen met (elektrisch) gitarist Wiek Hijmans, luistist David Mackor en de vocalisten Talitha van der Spek en Elisabeth Hetherington. Centraal staat de ontroerende muziek van de Engelse renaissance-componist John Dowland. Ze waren al te zien in Vrije Geluiden op NPO 1.

Trio Catch

November Music: 6 november, Willem Twee Toonzaal

Trio Catch uit Hamburg: klarinettist Boglárka Pecze, cellist Eva Boesch en pianist Sun-Young Nam. Ze spelen onder meer een opdrachtwerk van de uit Brabant afkomstige jonge componiste Bianca Bongers. In haar Surrounded by Air - Appearance III for clarinet, cello and piano (2019) ~ to my surrounding ~ wil ze ontdekken hoe een figuur steeds een ander klankresultaat kan geven door te veranderen van omgeving.

Nieuw Ensemble

November Music: 10 november, Verkadefabriek.

In zijn Thirty Situations brengt Joël Bons een gloedvolle ode aan de veelzijdigheid van het Nieuw Ensemble. Thirty Situations heeft als onderwerp het contrast tussen fragmentatie en continuïteit - zoals je het leven ervaart. Joël vertelde erover in Vrije Geluiden op Radio 4. Hele uitzending vind je hier.

RYMDEN

November Music: 1 november, Theater aan de Parade.

In 2008 overleed Esbjörn Svensson, naamgever van een eigen, zeer populair jazztrio, dat vervolgens ophield te bestaan. De twee overgebleven bandleden verenigen nu hun krachten met toetsenist en pianist Bugge Wesseltoft in het nieuwe trio RYMDEN.

Sanne Rambags

November Music: 2 november, Babel; 4 november, Verkadefabriek

Al op jonge leeftijd ontwikkelt de Nederlandse zangeres en componiste Sanne Rambags zich als musicus met een uitgesproken geluid. Ze is in staat om op een open manier te improviseren, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten, dan weer door zich volledig tussen de ervaren musici te positioneren. Hierdoor heeft haar stem een instrumentele functie waarmee zij op zoek gaat naar de uitersten van haar stem, nieuwe klanken en een eigen geluid.

Remy van Kesteren

November Music: 3 november, Kunstmuziekroute, W2 Poppodium.

Het begon allemaal als een vergissing: Remy van Kesteren vergat zijn harp mee te nemen naar een repetitie, terwijl hij daar wel iets moest spelen. Noodgedwongen nam hij plaats achter de piano, en ontdekte dat hij daarop ook muziek kon maken. De vergissing werd een zoektocht naar de kern van zijn eigen geluid. Wat klinkt als het begin van een flauwe mop, levert uiteindelijk een verfrissend sterk nieuw album op: Shadows, waarbij onzekerheid, verkenning en herontdekking leiden tot een nieuw hoofdstuk.

Eric Vloeimans

November Music: 3 november, Kunstmuziekroute, Grote Kerk.

Eric Vloeimans is een van de bekendste Nederlandse trompettisten. Hij is actief in een hele reeks van verschillende ensembles, zoals zijn akoestische 'kamerjazz'-trio Fugimundi, zijn electrische band Gatecrash en zijn samenwerkingen met zowel klassieke orkesten als grote jazznamen. Op deze festivaleditie zal hij een duet aangaan met zijn Duitse collega Markus Stockhausen die langs de toppen van de jazz, hedendaags gecomponeerd en wereldmuziek scheert.

Michel van der Aa

November Music: 3 november, Kunstmuziekroute, Babel.

Michel van de Aa behoort op dit moment tot een van de meest gerenommeerde en gelouterde Nederlandse componisten.  Tijdens deze festivaleditie zal zijn werk For the time being, geïnspireerd op de gedichten van de Schotse Carol Ann Duffy, en de solo pianoperformance Transit worden uitgevoerd.

Sinan Arat

November Music: 3 november, Kunstmuziekroute, Museum Slager.

Sinan Arat is geboren in Erzincan in Turkije en studeerde ney (turkse rietfluit) aan het conservatorium in Izmir en Codarts in Rotterdam. Hij improviseert op de ney en laat zich inspireren door de Ottomaanse en Anatolische traditie.

Holland Baroque

November Music: 3 november, Verkadefabriek.

Het eigenzinnige barokensemble Holland Baroque gaat de samenwerking aan met het Możdżer Danielsson Fresco Trio onder leiding van de Poolse pianist/componist Leszek Mozdzer. Hij verbindt zijn jazzimprovisatie met klassieke compositietechnieken.

Mathijs Leeuwis

November Music: 4 november, Kunstmuziekroute, Willem Twee Toonzaal.

Fietsen kan leuk zijn, maar als je door de Alpen fietst, gaat dat gepaard met hoop, pijn en ellende. Mooie thema’s voor muziek, dacht Mathijs Leeuwis, zelf fervent wielrenner. Met de pedal steel in de hoofdrol nam hij een plaat op met als titel GALIBIER. Rij samen met hem de Mont Ventoux op.

Estafest

November Music: 5 november, Verkadefabriek.

Vier avontuurlijke improvisatoren uit de top van de Nederlandse muziekscene vormen een onconventioneel jazzkwartet: gitaar, altviool, saxofoon, piano. Estafest gaat de samenwerking aan met de wereldwijd gevierde stempercussionist Andreas Schaerer, die beatboxen, operazang, klankimitatie en Sprechgesang naar nieuwe dimensies heeft getild.

Calefax

November Music: 7 november, Willem Twee Toonzaal.

Calefax wordt gezien als de uitvinders van hun formatie: het rietkwintet. Al 30 jaar spelen ze samen. Op November Music brengen ze werk van de Frans/Griekse componist Georges Aperghis en de jonge Amerikaans componiste Stacy Garrop ten gehore.

Perforator

November Music: 7 november, Moodz, W2 Poppodium.

Perforator is een energiek duo met hoboïste Marlies van Gangelen en elektronica-wizard Akim Moiseenkov. Ze combineren elektronica, pop, minimal en eigentijds klassiek. Het nieuwe absurdistische programma Performania is als kijken naar een werk van Escher, intuïtief klopt het en tegelijkertijd klopt er niets van.

Beraadgeslagen

November Music: 7 november, Moodz, W2 Poppodium.

De Belgische drummer Lander Gyselinck en de Nederlandse toetsenist Fulco Ottervanger zijn samen BeraadGeslagen. Ze noemen hun muziek 'veranda-jazz stoepdisco’, ‘lint-jazz’, ‘synthbebouwing’ en ‘head-behangen’.

Temko / Slagwerk Den Haag

November Music: 8 november, Theater aan de Parade.

In de gloednieuwe compositie W.A.L.L. verwerkt gitarist Aart Strootman zijn gedachten over de muren in ons leven en de wereld. Daarvoor schept hij een nieuw muziekinstrumentarium dat hij zelf bouwt. Microtonale buisklokken, gitaren en glazen marimba’s trekken ongehoorde, ondoordringbare geluidsmuren op. Strootmans première wordt uitgevoerd door het eigenzinnige trio Temko, waar Strootman ook deel van uit maakt en leden van Slagwerk Den Haag.

James Oesi

November Music: 9 november, Babel.

De Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi studeerde met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zijn studie was een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die er een masterstudie solo contrabas volgde. Hij voelt zich even prettig bij het spelen van klassieke meesterwerken als bij hedendaagse muziek en speelt op het November Music festival composities van nieuwe componisten.

Vincent van Amsterdam

November Music: 9 november, Babel.

Zijn leven is verweven met het accordeon. Hele dagen brengt Vincent van Amsterdam uit Haarlem door met het instrument, waarmee hij het klassieke repertoire wil brengen. Op November Music speelt hij werk van de jonge componisten Merijn Bisschops en Christiaan Richter.

ASKO | Schönberg

November Music: 9 november, Theater aan de Parade.

Het toonaangevend Nederlandse muziekensemble ASKO | Schönberg speelt op November Music met de Chinese Sheng-speler Wu Wei en harpiste Miriam Overlach. De sheng is een traditioneel chinees mondorgel.

Avishai Cohen

November Music: 9 november, Colours of Improvisation, Verkadefabriek.

De Israelische trompetist Avishai Cohen speelt op November Music met zijn eigen kwartet. Naar eigen zeggen een 'dream team'. 'Er is ongelooflijk veel ruimte voor improvisatie, maar tegelijkertijd zijn de composities heel specifiek en doordacht', aldus Cohen.

Tineke Postma

November Music: 9 november, Colours of Improvisation, Verkadefabriek.

Saxofonist Tineke Postma speelt op November Music met misschien wel de belangrijkse Poolse jazzformatie: het Marcin Wasilewski Trio.

Ragazze Quartet

November Music: 10 november, Willem Twee Toonzaal.

Het Ragazze Quartet speel op November Music het Tweede strijkkwartet (1983) van de Amerikaan Morton Feldman. Een hallucinerend meesterwerk dat Feldman vier jaar voor zijn dood schreef. Het maar liefst vijf uur durende strijkkwartet breekt alle records, zowel voor de spelers als luisteraars.

Collegium Vocale Eindhoven

November Music: 10 november, Grote Kerk

Nieuwe spirituele muziek waarin heden en verleden samenvloeien. De Nederlandse componist Gerard Beljon verweeft graag klanken uit het oosten en westen met de sacrale intensiteit van oude muziek. Tijdens November Music wordt zijn spirituele koorcyclus Planctus Cygni uitgevoerd.

Yazz Ahmed

November Music: 10 november, Verkadefabriek.

Yazz Ahmed is een voorbeeld van een hoogst originele muzikale stem uit de bloeiende Britse jazzscene. De Brits/Bahreinse trompettiste mixt elementen uit de Arabische muziek, elektronica en jazz tot een bedwelmend, soms haast psychedelisch geheel.