ReWire 2017

Aad van Nieuwkerk ,

ReWire is een jaarlijks festival in Den Haag voor avontuurlijke muziek, mulitidisciplinaire performances, workshops en lezingen.

Igor C Silva & Trash Panda Collective

Componist Igor C Silva, geboren in Porto, woont en werkt in Nederland aan een repertoire van elektronische muziek en multimedia-producties. Hij studeerde af aan het Amsterdams conservatorium maar beperkt zich niet tot het componeren voor 'gewone' instrumenten: performers, computers, psychedelia, noise, improvisatie, visuele elementen, videobeelden, lichteffecten, het komt allemaal samen in wat hij 'sensory experiences' noemt. Igor is de oprichter van het Trash Panda Collective, een 12-mans band waarvan een delegatie van vier musici zal optreden op zaterdag 1 april tijdens Rewire 2017 waar ze 'Smart Alienation', 'Your Trash' en nog twee werken zullen uitvoeren (waaronder één spiksplinternieuw stuk). Coproductie met de Gaudeamus Muziekweek.

Pete Harden & Ensemble Klang

Ensemble Klang is niet zomaar een ensemble voor moderne muziek. Het collectief - uit Den Haag - van componist en artistiek leider Pete Harden, oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, bestaat sinds 2003 en is een voorbeeld van de grenzeloze dynamiek die eigen is aan de hedendaagse muziekscene. Zoals de naam al zou kunnen doen vermoeden: geen klank is te gek voor het gezelschap, dat zonder aarzelen het elektronische sub-laag van een dance-party combineert met de subtiele nuances van een moderne compositie voor akoestische instrumenten. 'Precious Metals' heet het setje stukken van Pete Harden dat eerder op CD verscheen en dat door Klang gespeeld wordt tijdens ReWire. Verwacht een geluidsexplosie waarin je wordt opgenomen, met hallucinatieve projecties om de ervaring compleet te maken. Vrijdag 31 maart op ReWire.

Vrije Geluiden volgt deze editie van ReWire drie verschillende acts. Pete Harden en zijn ensemble Klang spelen op vrijdag 31 maart Precious Metals, een serie stukken van Harden waarin, inderdaad, het gevoel van 'metaal' het uitgangspunt was. Pianiste Saskia Lankhoorn is te horen met pianist David Friend op de eerste Europese editie van Jace Clayton's Julius Eastman tribute, gewijd aan de te vroeg gestorven controversiële New Yorkse componist Julius Eastman. En het Trash Panda Collective speelt muziek van de in Porto geboren maar in Amsterdam wonende Igor C Silva: multimediale stukken die humor en heftige emotie verbinden.

effe skypen!