Muziek van de veel te vroeg gestorven componist, dichter en schrijver Hans van Sweeden.

Volgende afleveringen van Het Weeshuis: 8, 15 en 22 juni in het kader van het Holland Festival (klik voor info). Terug te horen op NPO Radio 4 op zaterdag 10, 17 en 24 juni in Vrije Geluiden!

Zaterdag 6 mei 2017 stond het Weeshuis van de Nederlandse Muziek in het teken van de muziek van de veel te vroeg gestorven componist, dichter en schrijver Hans van Sweeden (1939-1963). De redactie vond vele korte stukken van hem, waaronder de prachtige Drei Nachtstücke voor piano, ooit voor het eerst uitgevoerd door zijn huisgenoot Ton Hartsuiker. Maar ook Solo voor viool en Gino avec l'ocarino. Afsluitend worden ook nog de werken In Memoriam Hans van Sweeden en Viobum van de recent overleden Misha Mengelberg uitgevoerd. Op het podium staan drie Splendormusici: Heleen Hulst (viool), Gerard Bouwhuis (piano) en Sarah Jeffery (blokfluit/ocarino). Bij David Dramm aan tafel: muziekjournalist Erik van den Berg, die ook een lied laat horen dat voortkwam uit een lang vergeten samenwerking tussen Van Sweeden en Ramses Shaffy.

Hans, het leven voor de dood

Louis van Gasteren maakte een documentaire over Hans van Sweden, die in 1963, op vierentwintigjarige leeftijd, zijn leven beëindigde. In een collage van interviews vertellen nabestaanden niet alleen over Hans' leven, maar ook over zichzelf. Op deze manier geeft de film een indringend portret van de jonge generatie in Amsterdam in de woelige jaren '50 en'60. De film werd in 1983 bekroond met een Gouden Kalf en met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De film is overigens onofficieel terug te zien op YouTube.