Will Eisma & Henk van der Meulen

Aad van Nieuwkerk ,

Donemus is al vele jaren een bekende naam bij Nederlandse componisten: het is dé uitgeverij van Nederlandse ('klassieke') muziek. Twee werken uit hun archief, van Will Eisma en Henk van der Meulen.

Op 18 maart presenteert Het Weeshuis Van De Nederlandse Muziek twee werken uit het Donemus-archief: Klein Protocol (1966) voor viool & cello van Will Eisma en Regen (1982) voor 5 instrumentalisten van Henk van der Meulen. De werken worden gespeeld door Rieneke Brink (dwarsfluit), Jesse Faber (klarinet), Judith van Driel (viool), Hannah Shaw (altviool) en Lidy Blijdorp (cello). Aan tafel zitten, naast presentator David Dramm, de twee componisten van de avond.

Reisefieber - twee nieuwe versies

'Regen' van Henk van der Meulen

Filmmuziek, gecomponeerd door Henk van der Meulen. Henk van der Meulen is tegenwoordig directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dit stuk heet ‘Regen’ en is in 1982 gecomponeerd voor een film van Joris Ivens - een veel oudere film, een stille film uit 1929. De compositie kwam tot stand op verzoek van het Holland Festival. Rieneke Brink (fluit), Judith van Driel (viool), Jesse Faber (klarinet), Hannah Shaw (altviool), Lidy Blijdorp (cello).

'Klein Protocol' van Will Eisma

Will Eisma (1929) groeide op in Indonesië, leerde op heel jonge leeftijd de viool te bespelen. In 1946 komt hij naar Nederland, waar hij viool en compositie studeert. Door de intensieve contacten met andere componisten bij Gaudeamus in Bilthoven verandert de stijl van de werken van na 1956. Zowel compositorisch-technisch als inhoudelijk ontstaat een min of meer seriële schrijfwijze. Op verzoek van Walter Maas schrijft hij in 1966 'Klein Protocol' voor viool en cello, een stuk waarin veel ruimte is voor improvisatie en eigen inbreng van de musici. Judith van Driel (viool) en Lidy Blijdorp (cello) speelden dit stuk tijdens het Weeshuis van de Nederlandse Muziek op 18 maart 2017 in Den Haag.

David Dramm in gesprek met Will Eisma en Henk van der Meulen

Zoals gebruikelijk sprak gastheer David Dramm met de tafelgasten: de componisten van de beide in deze aflevering uitgevoerde stukken, Will Eisma en Henk van der Meulen. De achtergronden en aanleidingen voor de composities werden door beide heren toegelicht vanuit het perspectief van hun werk als componisten.