op radio en televisie

Zaterdag 19 april

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Een extra herhaling van de uitzending van 14 december. De "mixed minimal chamber metal" van Temko en muziekvan.nu: een platform voor moderne muziek. Verder aandacht voor de tweede benefietavond van het Nederlands Jazz Archief met aansluitend 'superjazz' van de groep BRUUT!. Het Franse Trio Wanderer speelt composities van Beethoven en Arensky.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek. Morgen wordt in de Toonzaal de “mentale yoga” van Arvo Pärt uitgevoerd: zijn Kanon Pokajanen (Boetecanon). Wij gaan alvast ’s luisteren hoe dat klinkt. We blikken kort vooruit op Pino Forastière (morgenochtend op tv) en op het Spring Festival van het Haags Conservatorium. En tenslotte ook muziek van Placebo van de Belgische toetsenist Marc Moulin - zie de special op Radio 6 vanavond.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
De Belgische toetsenist Marc Moulin interviewde Miles Davis in 1985. Naderhand kreeg Moulin de tekening die Miles tijdens dit gesprek zat te maken, alsmede het verzoek van Miles om hem een stuk muziek van zichzelf op te sturen. Dat laatste heeft Marc Moulin uit bescheidenheid helaas nooit gedaan. In deze uitzending hoor je waarom het helemaal geen raar verzoek van Miles was. De muziek van Marc Moulin was zijn tijd ver vooruit en klonk vanaf 1970 al als een eenheid tussen jazz, rock, funk en elektronica. Zijn pionierswerk viel destijds niet op, maar sinds de jaren negentig zijn de platen die Moulin met zijn groep Placebo maakte zeer gewilde collector's items. Na 22.00 schitterende piano-opnamen uit de Piano-Lab-serie van Stevko Busch met pianisten Keiko Shichijo, Dante Boon en Harry Tavitian, met onder meer ook duduk-speler Vahé Hovanesian. En daarnaast een eerste deel uit de opname die we maakten van het concert van Mop Mop in Bird in Rotterdam op 15 februari j.l. En last but not least: je kan vanavond kaarten winnen voor het concert van Marc van Vugt en Ineke van Doorn’s Big Bizar Habit in het nieuwe Tivoli Vredenburg op 24 april.

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong met een selectie platen uit zijn jazzarchief.

Zondag 20 april

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Pianist Miguel Rodríguez werd geboren in Madrid en kwam naar Nederland om jazz te studeren. Zijn jazzmuziek is dan ook helemaal doordrenkt van de Spaanse invloeden: latinjazz, maar ook flamenco. Het Zemtsov Altvioolkwartet bestaat uit vier leden van een bijzondere altvioolfamilie: vader Mikhail, moeder Julia, dochter Dana en oom Alexander Zemstov. Alle vier hebben ze bij dezelfde leraar, de grote Russische altvioolvirtuoos Michael Kubel, gestudeerd aan het Conservatorium van Maastricht. Gitarist Pino Forastiere speelt van klassiek met een groove tot hedendaagse rock. Hij maakt gebruik van een schitterende mix van slapping, tappen, tokkelen en alternatieve stemmingen en harmonieën. Dit combineert hij met klassieke frasering . In december 2011 bracht Pino zijn laatste solo album uit, From 1 to 8, een verzameling van 8 prachtige etudes voor de akoestische gitaar.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen scheert langs de grenzen van de klassieke muziek. In Galerie Modern vertelt Ger van den Beuken over zijn favoriete moderne muziek, we kijken vooruit naar de laatste uitvoering van Bram Stadhouders’ Henosis met het Nederlands Kamerkoor op 27 april in het Muziekgebouw, en we horen New York Polyphony dat voor het eerst in Nederland is en in de komende week muziek van Josquin Desprez zingt.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Om 21.00 een live-sessie met pianist Alex Koo de Rudder, die met zijn eigen kwintet naar de studio komt. Na 22.00 een opname van het concert van Mop Mop op 15 februari j.l. in Rotterdam, en daarna een opname van het gelegenheidskwartet Jan Bang, Tom Arthurs, Samuel Rohrer en Stevko Busch, met medewerking van duduk-speler Vahé Hovanesian. Dat concert komt uit de PianoLab-serie van Stevko Busch, die de serie zelf toelicht. Charlie Crooijmans komt vertellen over het concert van Aysenur Kolivar tijdens de Womex 2013.

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong sluit het weekend af met een selectie jazzplaten uit zijn archief.