programmering op radio en tv

Zaterdag 26 april 9.00 uur Ned 1

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Pianist Miguel Rodríguez maakt jazzmuziek doordrenkt met Spaanse invloeden: latinjazz, maar ook flamenco. Het Zemtsov Altvioolkwartet bestaat uit vier leden van een bijzondere altvioolfamilie: vader Mikhail, moeder Julia, dochter Dana en oom Alexander Zemstov. Gitarist Pino Forastiere slappt, tappt, tokkelt en gebruikt alternatieve stemmingen en harmonieën gecombineerd met met klassieke frasering.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek. We kijken dit weekend vooruit naar de operaproductie La troupe d'Orphée, naar het DOEK-festival, en naar concerten van Haytham Safia met Holland Symfonia. 

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Op de avond van Koningsdag hoor je niet Frank Jochemsen maar ex-collega Jaap Boots, die concertopnamen, mooie archiefvondsten en fijne nieuwe CD’s draait. Met rond negenen een bezoekje van bassist Tony Overwater, die een van de organisatoren is van Jazz for Syria. Op de International Jazzdag van Unesco, woensdag 30 april, vinden gelijktijdig drie concerten plaats in Beiroet, Amman en in Korzo in Den Haag. De concerten worden met elkaar verbonden via live internet-verbindingen. Jazz for Syria vraagt aandacht en steun voor Syrische vluchtelingen en in Korzo wordt geld ingezameld om muziekinstrumenten te kopen voor kinderen uit vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië. Met onder meer Jan Akkerman, Freek de Jonge, Dick de Graaf, Wolter Wierbos, Gerard Kleijn, Oene van Geel en Konrad Koselleck samen met het Rembrandt Frerichs trio. Al deze musici hebben in Syrië gespeeld of hebben een speciale band met dit land. En verder: live-opnamen van de Rumbatá Beat Band van Jaime Rodríguez, èn van de Nederlandse band The Ex, die zijn 34e verjaardag vierde met het The Ex Festival in Het Paard van Troje in Den Haag.

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong met een selectie platen uit zijn jazzarchief.

Zondag 27 april

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Jazz for Syria vraagt aandacht en steun vraagt voor Syrische vluchtelingen.Bij ons te gast zijn het Rembrandt Frerichs trio met als gast violist Oene van Geel. De Zuid-Amerikaanse folkharp wordt een spectaculair jazzinstrument in de handen van de Colombiaanse Edmar Castaneda. De Grieks/Japans topviolist Noé Inui vormt met pianist Vassilis Varvaresos een onweerstaanbaar duo. Vanaf hun eerste gezamenlijke optreden was het duidelijk dat het niet bij die ene keer zou blijven. Zozeer voelen zij elkaar aan, zo zijn zij één tijdens hun concerten.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen scheert langs de grenzen van de klassieke muziek. In Galerie Modern vertelt Ger van den Beuken over zijn favoriete moderne muziek, en we hebben een enorme stapel prachtige nieuwe CD’s.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Met live opnamen van de Rumbatá Beat Band van Jaime Rodríguez, latin beat in combinatie met de stuwende beats uit de hedendaagse jazz en pop. Met Jaime Rodríguez (bandleider/conga’s), GerritJan Binkhorst (baritonsax/dwarsfluit), Jasper van Damme (altsax), Efraïm Trujillo (tenorsax),

Frans Cornelissen en Kees Adolfsen (trombone), Joe Rivera en Rik Mol (trompet), Marc Bischoff (toetsen), Anton Goudsmit (gitaar), Dave Breidenbach (bas) en Cyril Directie (drums). En een mooie selectie uit het The Ex Festival op 28 februari j.l. in Den Haag, met onder meer Sonic Youth's Thurston Moore, en een duo-optreden van drummer Han Bennink & freejazz saxofonist Peter Brötzmann. En natuurlijk: Charlie Crooijmans komt vertellen over een concert van de Womex 2013, en vanavond is dat het Stelios Petrakis Quartet. 

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong sluit het weekend af met een selectie jazzplaten uit zijn archief.