programmering op Radio en Televisie

Zaterdag 3 mei

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Topviolist Noé Inui & pianist Vassilis Varvaresos brengen een spannende sonate van Richard Strauss en een speelse Pablo de Sarasate. Jazz for Syria vraagt aandacht en steun voor Syrische vluchtelingen. Rembrandt Frerichstrio met als gastviolist Oene van Geel. Na twee jaar wachten eindelijk op het Bimpodium: Edmar Castaneda. Met een fabelachtige speeltechniek maakt hij van de Zuid-Amerikaanse folkharp een spectaculair jazzinstrument.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek, en vindt daar bijzondere opnamen van een bijzonder instrument: de basklarinet. Let op: dat is niet zomaar een “lage klarinet”! Aldus levende basklarinet-legende Harry Sparnaay.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Opname van het concert door Reinier Baas, de jonge gitarist die eerder met zijn More Socially Relevant Jazz Music Ensemble hoge ogen gooide en die vorige maand zijn onder eigen naam uitgebrachte derde CD presenteerde: Smooth Jazz Apocalypse. Met Ben van Gelder & Maarten Hogenhuis (altsax), Sean Fasciani (bas), Mark Schilders (drums) en als speciale gasten Joris Roelofs (basklarinet) en Harmen Fraanje (piano). En we hebben alvast een deel van de opname van het Basklarinet Festijn in Den Bosch ter ere basklarinetlegende Harry Sparnaay.

24.00 - 01.00 Radio 6
Na twaalven draait Yuri Honing zijn platen.

Zondag 4 mei

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Molukse liedjes, ook wel Lagu-lagu, werden van generatie op generatie mondeling doorgegeven.. Pas vorig jaar heeft Gerrit de Boer honderd liedjes uitgeschreven. Het trio NoyaLohyNoya en Gerrit de Boer spelen twee voorbeelden.
Vincenzo Maltempo, geboren in 1985, wordt gezien als een van de meest interessante Italiaanse pianisten van zijn generatie (La Stampa). Hij speelt een romantische Schumann en een krankzinnige Alkan. Combattimento, voorheen Combattimento Consort Amsterdam, speelt de aria Sovvente il Sole van Antonio Vivaldi met als speciale gaste de alt Helena Rasker.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen scheert langs de grenzen van de klassieke muziek. In Galerie Modern vertelt conservatoriummedewerker en 24-uurs-muziekfreak Ger van den Beuken over zijn favoriete moderne muziek, en we hebben een enorme stapel prachtige nieuwe CD’s. Vanochtend was pianist Vincenzo Maltempo op tv te zien en te horen. Wat bracht hij verder uit op CD?

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Met live opnamen van het eerste Basklarinet Festijn, dat vorige maand gehouden werd in Groningen, Amsterdam en Den Bosch. En dat alles ter ere van de 70e verjaardag van levende basklarinet-legende Harry Sparnaay, die voor een internationale doorbraak van het instrument zorgde in de moderne gecomponeerde muziek. Behalve masterclasses en een heuse basklarinet-dag in Amsterdam waren er concerten waaraan werd meegewerkt door - natuurlijk - Sparnaay, maar ook Fie Schouten, Tobias Klein, Oguz Büyükberber, Ernesto Molinari, Claudio Puntin, Steffen Schorn, Jelte Althuis, Ainhoa Miranda en Laura Carmichael. Fie Schouten en Tobias Klein zijn vanavond op bezoek in de studio. En we horen nog een deel van het concert van Reinier Baas in het Bimhuis op 28 februari jongstleden.

24.00 - 01.00 Radio 6
Yuri Honing sluit het weekend af met een selectie platen uit zijn archief.