op radio en tv

Zaterdag 10 mei

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Via het trio NoyaLohyNoya en Gerrit de Boer maken we kennis met Lagu-lagu (Molukse liederen). De composities voor piano van Charles-Valentin Alkan staan bekend als de moeilijkste die er bestaan. Vandaag een krankzinnige Etude Comme le vent door de Italiaanse pianist Vincenzo Maltempo. Combattimento verrast ons met (vrij) onbekend werk van Antonio Vivaldi. Wij spitsen de oren voor de aria Sovvente il Sole met als speciale gaste Helena Rasker.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek, en treft daar Magnus Lindberg, Paco de Lucia, René Samson, koormuziek in Rusland, en "Soselo in Siberia", de nieuwe opera van het Rosa Ensemble en het collectief 33 1/3.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Vanavond een special over Lucebert die 20 jaar is overleden. Verder live opnamen van het concert van Udo Pannekeet, Erwin Vann, Jeroen van Vliet en Pascal Vermeer dat in februari van dit jaar werd opgenomen in Paradox in Tilburg. En we horen alvast een klein deel van het concert van Arifa, Voices from the East opgenomen in Rasa in Utrecht. En niet te vergeten: tussen acht en negen komt DJ en discokenner Phil Horneman binnen het ultrakorte bestek van één uur de disco doornemen. Schurend langs de randen, de essentie blootleggend, en vol van het getuigenis dat men geen enkele muzieksoort op voorhand moet veroordelen als "niet interessant".
Na middernacht: de platen van Yuri Honing, van jazz tot klassiek en weer terug.

0.00 - 1.00 uur Radio 6
De platen van Yuri Honing, van jazz tot klassiek en weer terug.

Zondag 11 mei

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Claude Hay is een multi-instrumentalist die de slide gitaar, banjo, bas en drums bespeelt en daarop een combinatie van traditionele blues, hard rock en funk speelt. En dat in zijn eentje op zelf gemaakte gitaren. Als one-man-band speelt de Australische Claude Hay over de hele wereld. Soselo in Siberia is een multimedia-voorstelling van 33⅓ Collective en Rosa Ensemble over grenzen. Uitgangspunt voor deze voorstelling is de figuur van Soselo: het pseudoniem van een jonge dichter, tenor, vrouwenverslinder en bankrover die later bekend werd als een afschuwelijk dictator. Soselo in Siberia is de openingsvoorstelling van de Operadagen Rotterdam, Bij ons te gast het Rosa Ensemble met Eefje de Visser en Stephanie Pan. En verder aandacht voor de The International Duke Ellington Conference. Matt Cooper is te gast en hij vertelt over de pianist Ellington.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen scheert langs de grenzen van de klassieke muziek en blikt kort vooruit op het Composers’ Festival in Amsterdam. In Galerie Modern vertelt Ger van den Beuken - conservatoriummedewerker en 24-uurs-muziekfreak - over zijn favoriete moderne muziek.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
We hebben een opname van Udo Pannekeet, Erwin Vann, Jeroen van Vliet en Pascal Vermeer dat in februari van dit jaar werd opgenomen in Paradox in Tilburg. Bassist Udo Pannekeet, pianist Jeroen van Vliet en drummer Pascal Vermeer kennen elkaar al jaren en er was al lang een wens om samen een band te starten. De Belgische saxofonist Erwin Vann was de persoon die zij zochten. Een saxofonist met een geweldig diepe toon, die recht uit het hart speelt. Onlangs brachten zij hun CD ‘On’ uit , en die werd gepresenteerd met dit concert.

0.00 - 1.00 uur Radio 6
De platen van Yuri Honing, van jazz tot klassiek en weer terug.