op radio en televisie

Zaterdag 17 mei

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Claude Hay gebruikt handen, voeten, een loopstation en een ingenieuze drumconstructie voor zijn spectaculaire bluesrock. Tijdens de Operadagen Rotterdam gaat de voorstelling Soselo in Siberia in première. Het Rosa Ensemble en Eefje de Visser geven alvast een voorproefje. Duke Ellington is de grondlegger van 'American music' en een van de belangrijkste jazzcomponisten ooit. Pianist Matt Cooper vertelt over Duke Ellington as Pianist.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek. Nieuwe CD’s, concerttip van de week, en meer, zoals de finale van Dutch Classical Talent een gesprek met cellist Hans van Woudenberg over de Dag in de Branding, een festival voor nieuwe muziek waarvan dit weekend opnamen te horen zijn op Radio 4.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Onverbiddelijk muziekprogramma met Frank Jochemsen, die vanavond kaarten mag verloten voor het Amsterdam Jazz Festival in de Amsterdam Arena. En verder staat dit hele weekend in het teken van de grote Sun Ra, componist, bandleider, toetsenist en bovenal: visionair. De als Herman Poole Blount geboren Sun Ra werd bekend door zijn zogeheten cosmic afro-futurist philosophy, maar ook door de optredens van het Sun Ra Arkestra, een bigband die net zo makkelijk bizarre bewerkingen van Disney-deuntjes als wilde freejazz als swingende bebop speelt. Met historische opnamen van het Arkestra maar ook een concert door het Duitse Heliocentric Counterblast met onder meer altiste Kathrin Lemke, opgenomen in Groningen op 28 februari j.l. als eerbetoon aan de in 1993 overleden Sun Ra. Met als gasten: jazzkenners Bert Vuijsje en Erik van den Berg.

0.00 - 1.00 uur Radio 6
De platen van Yuri Honing, van jazz tot klassiek en weer terug.
 

Zondag 18 mei

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Onvergetelijk muziek van de The Wood Brothers. De onmiskenbare muzikale chemie tussen Chris en Oliver Wood en drummer Jano Rix levert uitermate spannend muzikaal vuurwerk op. Driestemmig vocale harmonieën, jazz en blues geïnspireerde contrabas impulsen, een gruizige slidegitaar, subliem drumwerk en sterke composities. Aziza Brahim is de stem van de Westelijke Sahara, een land dat door Marokko is geannexeerd. In haar muziek zingt ze over hoop en vrijheid. Met haar album ‘Soutak’, op nummer 1 in de World Music Charts Europe, breekt ze nu ook internationaal door. Op prikkelende wijze drijven Martijn Padding en librettist P.F. Thomése de spot met de oppervlakkigheid van op kijkcijfers gefixeerde tv-shows. Bariton Thomas Oliemans en pianist Jan-Paul Grijpink geven een voorproefje van de opera Laika, 3 juni tijdens het Holland Festival in de Amsterdam Schouwburg is de première .

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek. Nieuwe CD’s, concerttip van de week, en een aflevering van Galerie Modern met conservatoriummedewerker en 24-uurs-muziekfreak Ger van de Beuken, voor wie Anton Webern een cruciale componist in de muziekgeschiedenis is.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Onverbiddelijk muziekprogramma met Frank Jochemsen. Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Dit hele weekend staat in het teken van de grote Sun Ra, componist, bandleider, toetsenist en bovenal: visionair. De als Herman Poole Blount geboren Sun Ra werd bekend door zijn zogeheten cosmic afro-futurist philosophy, maar ook door de optredens van het Sun Ra Arkestra, een bigband die net zo makkelijk bizarre bewerkingen van Disney-deuntjes als wilde freejazz als swingende bebop speelt. Met historische opnamen van het Arkestra maar ook een concert door het Duitse Heliocentric Counterblast met onder meer altiste Kathrin Lemke, opgenomen in Groningen op 28 februari j.l. als eerbetoon aan de in 1993 overleden Sun Ra. Met als gasten: jazzkenners Bert Vuijsje en Erik van den Berg.

0.00 - 1.00 uur Radio 6
De platen van Yuri Honing, van jazz tot klassiek en weer terug.