op radio en televisie

Zaterdag 24 mei

9.00 - 9.50 uur Nederland 1
Driestemmig vocale harmonieën, jazz en blues geïnspireerde contrabas impulsen, een gruizige slidegitaarvan de The Wood Brothers. Aziza Brahim zingt over hoop en vrijheid.  Bariton Thomas Oliemans en pianist Jan-Paul Grijpink geven een voorproefje van de opera Laika.

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek. Met onder meer: componist Adriaan Valk, het Natlab klinkt door in Ensemble 306, jong componeertalent uit Den Haag, en boetepsalmen van Schnittke door vocaal ensemble Musa.

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Frank Jochemsen presenteert vanavond opnamen van het trio Plaistow, en van de Malinese zangeres Rokia Traoré: Malinese ritmes en instrumenten, blues, het rockabillygeluid van haar elektrische Gretsch-gitaar en een fantastische stem zijn de ingrediënten van een zeer bijzonder eigen geluid met een kosmopolitisch karakter. Geen wonder, als je bedenkt dat ze als dochter van een diplomaat opgroeide in Europa, het Midden-Oosten en de VS. Live opgenomen in Paradiso Amsterdam, op 6 maart j.l.

0.00 - 1.00 uur Radio 6
De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 25 mei

10.30 - 11.20 uur Nederland 1
Geen uitzending i.v.m. Roland Garros

23.00 -24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek en treft daar Thea Derks, auteur van de in elk geval bij het onderwerp zelf omstreden biografie van Reinbert de Leeuw. Met natuurlijk muziek van De Leeuw zelf en door hem gedirigeerde opnamen uit het archief. En er liggen weer een paar schitterende nieuwe CD’s op airplay te wachten!

20.00 - 24.00 uur Radio 6
Een gedeelte van de opname die we maakten van Rokia Traoré en een opname van het Zwitserse trio Plaistow, gemaakt op 12 maart j.l. in Paradox Tilburg. Een duivelse en hypnotische mix van minimal music en elektronica, en lang volgehouden zinderende spanning, dat waren de kenmerken van het indrukwekkende concert door Johann Bourquenez (piano), Vincent Ruiz (contrabas), Cyril Bondi (drums).

0.00 - 1.00 uur Radio 6
Wilfried de Jong besluit het weekend met een stapel jazzplaten uit zijn archief